Verkeer
Stuur appje
Zoek

Archeologen zoeken op begraafplaats onder Almeloos Kerkplein: 'Graven lagen vroeger om kerk heen'

Archeologen aan het werk onder Kerkplein Almelo
Archeologen doen onderzoek naar oude begraafplaats onder Kerkplein
Beeld: Jurrien Witvoet

Bij herinrichtingswerkzaamheden in de Grotestraat in Almelo zijn medewerkers van aannemer Strukton op twee graven gestuit. Archeologen hebben in opdracht van de gemeente nader onderzoek gedaan.

Inmiddels is de vondstlocatie ter hoogte van de kruising Kerkstraat – Kerkplein weer afgedekt. Uit welke periode de graven stammen en wat er precies is gevonden wordt later duidelijk uit een verslag van de archeologen.

Eerdere ruiming

Aanwezige betrokkenen weten te melden dat er onder de graven een zandlaag is aangetroffen wat duidt op een eerdere ruiming op deze plek. De aangetroffen graven zouden naar verluidt uit de 18de of 19de eeuw stammen.

“Vroeger lag de begraafplaats rondom de kerk. Nu is het een plein”

Volgens koster Jurrien Witvoet zou dat heel goed mogelijk kunnen zijn. ”In die tijd lag het kerkhof rondom de kerk. Het zou zomaar kunnen dat er een eerdere ruiming is geweest.”

Geen lange vertraging

Uitvoerder Robin Olde Kalter van aannemer Strukton, dat een nieuw riool- en straatwerk aanlegt, laat weten dat de werkzaamheden geen noemenswaardige vertraging hebben opgelopen. ”We konden even verderop met het straatwerk verder. Dit hoort bij ons werk. Hier zijn kennelijk eerder historische vondsten gedaan. Over het hoe of wat kunnen wij niets zeggen.”

Meer informatie

De gemeente komt morgen met meer informatie over de resultaten van de opgraving. De herinrichting van de Grotestraat bevindt zich momenteel nog in de eerste fase.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.