Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Hossen en Crossen in Wierden: ‘Een zitmaaier haalt op de baan makkelijk 100 kilometer per uur’

Hossen crossen 01
Beeld: Hossen en Crossen

De tweede editie van Hossen en Crossen wordt zaterdag 7 september gehouden. “De eerste editie was een groot succes en het belooft ook dit jaar een spektakel te worden”, aldus Donny Boertien, medeorganisator van Hossen en Crossen in de ochtendshow ‘Twente wordt Wakker’.

Vijf jaar geleden begon een vriendengroep met een bescheiden zitmaaierrace, in samenwerking met het Twents Zitmaaier Team. Wat begon met 200 man, een klein tentje, enkele kratten bier en een eenvoudige crossbaan, is inmiddels uitgegroeid tot een groots festijn dat vorig jaar zijn eerste editie onder de naam Hossen en Crossen kende.

Audiofragment
Hossen en crossen 2024 | Donnie Boertien
Op 7 september 2024 wordt Wierden het decor voor het evenement Hossen en Crossen.

De tweede editie van het ‘crosstival’ begint om 14.00 uur ’s middags met een motorcross. “Daarna komen de zitmaaiers op de baan, vervolgens de sprinters en dan de combines. En dat gaat door tot middernacht.”

Wegracemotoren

Met name de zitmaaierrace is spectaculair. Boertien: “Het gaat hierbij om complete zelfgebouwde frames, met zitmaaierkappen erop, met wegmotoren van 600 cc erin. Een wegracemotor haalt op zo’n baan makkelijk 100 tot 110 kilometer per uur.” De zitmaaiers worden vooraf gekeurd.
Voor de liefhebbers zijn ook stuntdemonstraties gepland.

Kinderdorp

Voor de jongere bezoekers is er een uitgebreid kinderdorp ingericht. Hier kunnen kinderen zich uitleven op een stormbaan, een springkussen, een skelterbaan, in de zandbak of zich laten schminken.

“Aan eind van de avond is er een lasershow met een klein beetje vuurwerk”

’s Avonds treden meerdere artiesten op, zoals Boer Bennie, Senna, en de boerenrockband Nie Wies. “Aan eind van de avond is er een lasershow met een klein beetje vuurwerk”, geeft Boertien aan.

Animo

De organisatie hoopt dit jaar 2.000 bezoekers te verwelkomen. “Vorig jaar, tijdens de eerste editie, hadden verdeeld over de dag 1.500 mensen, maar we zien dat er toch animo is voor Hossen en Crossen.”

Kaartje bij de kassa

Kaartjes kopen kan bij de kassa, op het festivalterrein aan de Aadorpsweg in Wierden. “Je komt aanlopen, betaalt bij de kassa en dan ben je de hele verdere dag onder de pannen met je gezin.”

Hossen en crossen 2
Beeld: Hossen en Crossen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.