Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tubbergen doet gooi naar prijs voor toegankelijkste gemeente van Nederland: ‘Iedereen moet mee kunnen doen’

44 21 Tubbergen Gehandicaptenplatform
Beeld: Niels Wesselink

Wie wordt de meest toegankelijke gemeente van Nederland? Die vraag wordt door middel van verkiezingen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) beantwoord. Van de 342 Nederlandse gemeenten hebben tien gemeenten het tot ronde twee geschopt. Tubbergen en Hengelo zitten nog volop in de race voor het bemachtigen van deze titel. “Het moet gemeenten stimuleren om aan de slag te gaan met toegankelijkheid”, aldus wethouder Hilde Berning van de gemeente Tubbergen.

De gehele maand september kunnen inwoners stemmen op de ‘Meest Toegankelijke Gemeente’. “En dat wordt al veel gedaan via de website van de gemeente Tubbergen”, weet Berning te vertellen in ochtendshow van Twente FM. “Het betekent niet dat we klaar zijn, want mensen kunnen aangeven wat nog beter kan in de gemeente.”

De laatste drie

“Het wordt heel spannend”, vertelt de wethouder. “De verkiezingen zijn met name bedoeld om er wat van te leren.” Aan het eind van deze maand worden de stemmen geteld en blijven er drie gemeenten over in de finale van de verkiezingen. De vakjury bepaalt uiteindelijk wie de 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland' wordt.

Twentse strijd

Naast Tubbergen doet ook Hengelo een gooi naar deze titel. “Het is erg positief dat er twee Twentse gemeenten bij de laatste tien staan, dat betekent in elk geval dat er aan wordt gewerkt”, aldus Berning. Of Tubbergen boven Hengelo eindigt, durft de wethouder niet te voorspellen. “Hengelo is natuurlijk een andere stad, dus zij zullen op andere vlakken bezig zijn. Het gaat er in een plattelandsgemeente anders aan toe dan in een stad.”

“Wij zijn ons er van bewust dat we nog niet klaar zijn”

De verkiezingen leveren niet alleen een titel op, wethouder Berning wil ook met de kritische kanttekeningen aan de slag. “Het zou hartstikke mooi zijn als we winnen, maar we zijn er ook van bewust dat we nog niet klaar zijn”, aldus de wethouder. “Toegankelijkheid is een breed begrip. We kiezen de komende periode speerpunten waar we ons als gemeente op gaan richten.”

Still foto taststok bij fietskelder
Lees ook
Hengelo in de race voor titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland'

Inclusie

Volgens Berning ouderdom en dementie neemt toe in de gemeente. “Het kan niet zo zijn dat er strak mensen thuis moeten blijven zitten. Wij moeten er voor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving”, rond Berning af. “Dat is ons streven.”

Top vijf

De nominatie voor meest toegankelijke gemeente van Nederland komt niet uit de lucht vallen voor Tubbergen. Drie jaar geleden stond inclusiviteit al hoog in het vaandel van de gemeente. Leo Stamsnieder van het Gehandicaptenplatform Tubbergen zei destijds: "De gemeente moet per 2022 in de top vijf meest toegankelijke gemeenten van Nederland staan."

icon_main_info_white_glyph

Stemmen

Stemmen op de ‘Meest Toegankelijke Gemeente’ kan via de website de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Audiofragment
Wie wordt de meest toegankelijke gemeente van Nederland? | Hilde Berning
Wethouder van de gemeente Tubbergen over de 'Meest Toegankelijke Gemeente'-prijs.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.