Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verregaande samenwerking parochies Hengelo, Borne en Delden begint met een cursus geloven

Het is geen geheim dat de drie rooms-katholieke parochies van Hengelo, Borne en Delden en omstreken plannen hebben voor een verregaande samenwerking, mogelijk uitmondende in een fusie. Sterker nog: ze doen al veel samen. Bijvoorbeeld het verzorgen van een Alphacursus vanaf medio september in Hengelo. Zo'n cursus moet mensen inspireren en uiteindelijk de kerk sterker maken, hopen organisatoren Ruud en Rite Rozeman.

De christelijke kerk in het algemeen en de katholieke kerk in het bijzonder heeft het niet makkelijk. Mensen keren het instituut de rug toe vanwege misbruikschandalen, omdat het verhaal hen niet aanspreekt of vanwege sterkere verleidingen op de zondag. Hierdoor zitten de kerkbanken lang niet meer zo vol als vroeger.

“Er zitten niet alleen ouderen in de kerkbanken, ook jonge gezinnen en stelletjes”

Ruud en Rite Rozeman zien het met leden ogen aan, maar zitten niet bij de pakken neer. Hun eigen kerk is misschien wel de uitzondering op de regel. Elke zondagmorgen zit het echtpaar in een goedgevulde Lambertusbasiliek. Ruud Rozeman: "Daar zitten steevast zo'n 250 mensen. Dat geeft mij vertrouwen in de toekomst. En er zitten niet alleen ouderen in de bankjes, ook jonge gezinnen en stelletjes en opvallend veel mensen met Afrikaanse roots. Het is een mooie mix van gelovigen."

'Indrukwekkende opkomst'

Rozeman en Rozeman willen anderen inspireren via Alphacursussen. Alpha, de veel gebezigde afkorting, is in de jaren negentig ontwikkeld in de Anglicaanse kerk en werd in Nederland geïntroduceerd binnen de protestantse kerk. Tegenwoordig bieden ook katholieke parochies het aan. Ruud en Rite Rozeman deden mee aan een cursus in Wageningen, waar hun zoon Erik priester is: "Dat was indrukwekkend. Aan één zo'n cursus doen 50 tot 75 mensen mee. Omdat het een universiteitsstad is, doen er veel jongeren mee en is er ook een Engelstalige variant."

Samen eten

Alpha leert de deelnemers van alles over het christelijke geloof, maar onderschat het sociale aspect niet, vertelt Ruud Rozeman: "Het begint elke keer met een gezamenlijke maaltijd om 19 uur. Dan kan er over echt van alles gepraat worden. Of dat nu je gezin is of de actuele politiek."

Missionaire parochie

Alpha draait om het 'delen van Gods liefde door vriendschap'. Ruud Rozeman: "Dat is een essentieel onderdeel van de zogenaamde 'missionaire parochie', een door de Canadese priester James Mallon gelanceerd idee." Mallon hierover: 'In het verleden functioneerden parochies in een overwegend christelijke cultuur, waar men vanzelfsprekend in de kerk opgroeide. In de afgelopen decennia is de wereld echter grondig veranderd.' Simpel gezegd: mensen gaan niet per se naar de kerk, maar de kerk komt naar de mensen toe.

Tien avonden en een weekend

Zo'n Alphacursus is slechts een van de manieren om dat te bewerkstelligen. In tien avonden en een weekend wordt de basis van het christelijke geloof besproken. Na de maaltijd volgt er een inleiding over een bepaald thema, waarna groepjes worden gevormd en de deelnemers met elkaar in gesprek gaan.

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

De drie samenwerkende parochies De Goede Herder, Heilige Geest en H.H. Jacobus en Johannes starten de cursus op dinsdag 17 september om 19 uur in de Franciscuskerk aan het Berfloplein in Hengelo met een kennismakingsbijeenkomst. Daarna zullen ook andere locaties in Hengelo bezocht gaan worden. Iedereen is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan via een mail aan [email protected] of tel. 074-3492212. Meer informatie: www.alphanederland.org

De verwachting, gebaseerd op ervaringen uit de rest van het land, is dat zo'n 5 à 10 procent van de cursisten de kerk zal gaan bezoeken en een deel daarvan zal zich als vrijwilliger gaan inzetten voor de parochie(s). "Een missionaire parochie heeft mensen nodig die de parochie willen versterken en uitbouwen."

Het is niet het hoofddoel van de cursus, vertelt Rozeman, maar het zou wel een mooie bijvangst zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.