Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër (19) vast vanwege denkbeelden en plannen 'witte etnostaat'

240906 handboeien OOST
De Hengeloër werd op 20 augustus aangehouden.
Beeld: oost

Een 19-jarige man uit Hengelo is aangehouden op verdenking van 'opruiing tot terrorisme'. Hij blijft nog zeker dertig dagen vastzitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De Hengeloër werd op 20 augustus aangehouden. Die dag werden ook een 26-jarige man uit Veenendaal en een 16-jarige jongen uit Bergeijk aangehouden. De laatste wordt tevens verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

'Accelerationistische gedachtengoed

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zowel de Hengeloër als de twee andere verdachten aanhanger zijn van het zogeheten 'accelerationistische gedachtengoed'. Dit is een stroming binnen het rechtsextremisme, waarbij het creëren en/of versnellen van chaos wordt nagestreefd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid legt uit dat het doel daarvan is 'om zo een rassenoorlog en de vervanging van de democratie door een witte etnostaat te bespoedigen'.

Terroristische misdrijven

Volgens het OM hebben de drie in chatgroepen anderen aangezet om onder meer terroristische misdrijven te plegen, en daarmee worden ze verdacht van opruiing tot terrorisme.

The Base

De 16-jarige jongen zou ook banden hebben met The Base. Dit is een rechts-extremistische, paramilitaire organisatie met een internationale aanhang. The Base staat sinds januari van dit jaar op de nationale sanctielijst terrorisme en wordt sinds vorige maand in heel Europa aangeduid als terroristische organisatie.

De verdachten zijn dinsdag verschenen voor een raadkamer. Daar is besloten dat alle drie verdachten dertig dagen vast blijven zitten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.