Verkeer
Stuur appje
Zoek

Recordaantal deelnemers voor Singelloop Enschede honderd jaar na eerste editie

Start Singelloop 2023 Credits Stan Wissink
Beeld: Stan Wissink

De Singelloop in Enschede is populairder dan ooit. Honderd jaar na de eerste editie (in 1924) staan 7000 deelnemers klaar in de startblokken voor een rondje over de Enschedese singels: een record. Op zondag 8 september nemen zij deel aan het rondje van circa 8 kilometer, de dubbele ronde of de kidsrun van 850 meter. De frame runners zijn er dit jaar ook weer bij. De start- en finishlijn zijn in het Volkspark, dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Het jaarlijkse evenement blijft nieuwe deelnemers werven. Dit keer komt het volgens de organisatie mede door de terugkomst van de Dubbele Singelloop. Vorig jaar al zou die afstand van ongeveer 16 kilometer weer gelopen worden na bijna vijftien jaar afwezigheid, maar gooide de hitte roet in het eten. Last-minute moest ‘de dubbele’ worden afgelast.

Verder wordt de populariteit toegeschreven aan de hoofdafstand en de bedrijvenloop. Er meldden zich meer dan tweehonderd bedrijventeams aan. Ook worden ruim tweeduizend kinderen verwacht bij de kidsrun.

Iedereen mag (en kan) meedoen

Voor deze recordeditie wist de Singelloop ook Olympisch marathonathlete Anne Luijten te strikken. Zij liep vier weken eerder nog de marathon bij de Spelen in Parijs. Zondag staat ze aan de start van het enkele rondje om de Enschedese singel.

Naast duizenden recreanten doen ook dit jaar weer slechtziende hardlopers en frame runners aan de loop mee. De frame runners maken gebruik van een ‘running frame’, een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen. Voor de slechtzienden is het mogelijk om met behulp van een loopmaatje van start te gaan. Zo wil de organisatie een toegankelijk evenement neerzetten.

Kinderen motiveren voor later

Vaste prik is ook de deelname van duizenden kinderen aan de kidsrun. Het is de bedoeling dat de kinderen op deze manier op jonge leeftijd ervaren dat bewegen en sporten leuk is. “Wij hopen dat de kinderen van nu straks als volwassene nog steeds sporten”, zegt Singelloop-voorzitter Marc Woesthuis. “Als ze maar in beweging blijven, want dat is voor je fysieke en mentale ontwikkeling enorm belangrijk.”

De Singelloop biedt alle deelnemende scholen als dank voor hun enthousiasme het kinderboek ‘Wout & Maud’ gratis aan. “Het boek dat geschreven werd door ex-FC Twentespelers Wout Brama en Maud Roetgering richt zich niet alleen op hun voetbal-avonturen”, legt Woesthuis die keuze uit.

Lees verder onder de afbeelding.


Uitreiking boek Wout Maud Singelloop
Roetgering (tweede van links) en Brama (rechts) overhandigen hun boek aan deelnemende basisscholen, met Singelloop-voorzitter Woesthuis links.
Beeld: Singelloop

Hij vervolgt: “Er is ook sprake van een maatschappelijke boodschap waar we met z’n allen veel van kunnen leren.” In het boek brengen de oud-voetballers inclusiviteit, diversiteit en homo-acceptatie aan bod.

Nog meer te beleven

De activiteiten die plaatsvinden in het Volkspark tijdens de Singelloop worden dit jaar uitgebreid, met onder meer een tweede horecazone en een extra podium met livemuziek. Verder komen er jaarlijks ook steeds meer sportverenigingen in het park die laten zien hoe leuk hun club is. De kinderen kunnen gratis kennis maken met diverse sporten. Ook zijn er weer springkussens en verschillende spelactiviteiten.

icon_main_info_white_glyph

Het programma

De lopers gaan allemaal op een ander tijdstip van start. De Koopmans Bouwgroep Dubbele Singelloop begint om 10:20 uur. Om 10:58 vertrekken de Djopzz Frame Runners. Om 11:00 uur start de Menzis Singelloop en Forvis Mazars Bedrijvenloop. De Pure Energie Kidsruns beginnen om 12:50 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.