Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose fractievoorzitters GroenLinks en PvdA willen met één lijst de verkiezingen in: 'Front tegen de verrechtsing'

240906 GL Pvd A HENGELO
Elske Mooijman en Vincent ten Voorde willen graag met één kandidatenlijst de komende gemeenteraadsverkiezingen in, maar willen de overige leden van hun partijen dat ook?
Beeld: GroenLinks Hengelo / 1Twente

De fractievoorzitters van GroenLinks Hengelo en de PvdA Hengelo willen de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 ingaan met één programma en één kandidatenlijst. "In Den Haag werkt het, dus hier moet het ook kunnen", vertellen Vincent ten Voorde (PvdA) en Elske Mooijman (GroenLinks). Op 13 november bepalen de leden van beide partijen of het ook op die manier gaat gebeuren.

Want uiteindelijk is het volgens de twee aan de leden. "Wij bereiden het proces momenteel voor en werken de keuzemogelijkheden uit."

De fractievoorzitters hebben het 'Haagse model' voor ogen, maar uiteindelijk gaan zij er niet over. "Dat is aan de leden. Die bepalen hoe we de verkiezingen ingaan", legt Vincent ten Voorde uit. "Het meest logisch wat ons betreft is het opstellen van één lijst en één gezamenlijk programma. Na de verkiezingen komen we dan als één fractie in de raad. Maar we leggen ook andere mogelijkheden voor. Welke? Dat moeten we nog uitwerken."

“Volgens hen gaat het zo snel dat ze soms vergeten wie ook weer van welke partij is.”

Mooijman en Ten Voorde vinden dat er iets moet gebeuren tegen de verrechtsing in de politiek. "We willen met deze stap het vertrouwen van de kiezers in de politiek herstellen."

Dat vertrouwen krijgt volgens hen knauw op knauw. Ten Voorde: "Ik werk bij een gemeente in Drenthe en op alle fronten zie je dat de boel tot stilstand komt. Mensen kijken naar elkaar, wachten op elkaar. Er worden geen besluiten genomen en er worden zelfs plannen ingetrokken, zoals eerder deze week nog het natuurbeleid van het vorige kabinet."

'Samen campagne gevoerd'

De twee fracties hebben zowel tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar als bij de Europese verkiezingen van afgelopen juni al samen campagne gevoerd.

Elske Mooijman: "Dit is dan een mooie volgende stap in het proces. Samen kom je hopelijk op meer zetels uit en daarnaast willen we in deze tijd van polarisatie laten zien dat partijen kunnen samenwerken. We hebben nu al gemerkt dat dat veel positiviteit losmaakt binnen beide fracties."

Jimme Nordkamp

Ten Voorde: "Onlangs waren Tweede Kamerleden Jimme Nordkamp uit Losser en Geert Gabriëls uit Weert op bezoek in Hengelo en die zijn erg enthousiast over de landelijke samenwerking." Hij lacht: "Volgens hen gaat het zo snel dat ze soms vergeten wie ook weer van welke partij is."

icon_main_info_white_glyph

Hengeloos Peil

Op maandag 16 september zullen Ten Voorde en Mooijman hun plannen toelichten in Hengeloos Peil. Locatie: Bibliotheek Hengelo. Aanvang: 19.00 uur. Toegang: gratis.

'Voorlopig verandert er niks'

Wat de plannen betekenen voor de rest van deze raadsperiode, daarover zijn ze ook duidelijk: "We blijven precies zo samenwerken als voorheen. GroenLinks zal nu niet ineens met alles wat het college voorstelt instemmen en andersom zal de PvdA nu niet ineens alle plannen torpederen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.