Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verrommeling trekt ratten aan in Hengelose Van Lennepstraat: eigenaar woning moet actie ondernemen

20240907 pand van lennepstraat 11 Hengelo foto 1twente
Het pand aan de Van Lennepstraat met een dichtgetimmerd raam
Beeld: 1Twente

Twente Milieu doet onderzoek naar een rattenplaag aan de Van Lennepstraat. Er zou sprake zijn van verschillende rattenhaarden in de straat, waaronder het pand waar vorig week een politie-inval was. "Als er ergens water is en ratten makkelijk kunnen schuilen en er ook nog eens voedsel in de buurt is, bijvoorbeeld etensresten in vuilniszakken, dan zijn alle ingrediënten aanwezig voor het stimuleren van een plaag", zegt een bewoner van de straat.

'Onbewoonbaar'

Het huis in de Van Lennepstraat verkeert in zo'n slechte staat (waaronder vervuiling) dat het mogelijk een gevaar voor de gezondheid van de bewoners oplevert. Twente Milieu zou daarom het advies geven om het pand onbewoonbaar te laten verklaren. De gemeente Hengelo is op de hoogte van de situatie, maar zegt dat van een 'onbewoonbare situatie geen sprake is'. "Daarvoor moet de constructie onveilig zijn, maar dat is niet het geval."

Verrommeling

De gemeente onderkent wel dat er sprake is van verrommeling. De eigenaar van de woning zal hierop worden aangesproken per brief en hij wordt daarin gesommeerd om de rommel in en om het pand op te ruimen en gebreken te herstellen. Gebeurt dat niet voor een bepaalde datum, dan zal de gemeente dat zelf doen en de kosten daarvan verhalen op de eigenaar, de zogenaamde last onder bestuursdwang.

Onderzoek

Aanleiding voor de politie-inval vorige week zouden meerdere meldingen van bewoners in de straat zijn over dealen van drugs en daarmee gepaard gaande structurele overlast, meldde Tubantia. Wat de politie vorige week in de woning heeft aangetroffen, is nog onduidelijk. Die doet daarover geen uitspraken. De gemeente zei vrijdag het onderzoeksrapport van de politie over de zaak nog niet binnen te hebben.

Wet Damocles

De burgemeester kan een pand voor een bepaalde periode sluiten op basis van de Wet Damocles en een last onder bestuursdwang opleggen, zeker als er grote hoeveelheden drugs worden aangetroffen en er sprake is van handel. Dat gebeurde eerder dit jaar met een woning aan de Gieskesstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.