Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Bewoners mogen nu ook hun zegje doen over de munitieopslag in Dinkelland

Munitieopslag spandoek
Onder meer met spandoeken is de afgelopen maanden geprobeerd bewoners te mobiliseren tegen de plannen voor een grootschalige munitieopslag.
Beeld: Redactie Twente FM

Na een gesprek op 13 augustus van de gemeente Dinkelland en de klankbordgroep met twee vertegenwoordigers van Defensie over de plannen voor een grootschalig munitiedepot in Weerselo-Agelo-Rossum. krijgen nu ook bewoners de gelegenheid hun zegje te doen. Bewoners, die direct of indirect getroffen zullen worden, zijn door de gemeente Dinkelland uitgenodigd voor een informatieavond, op donderdag 12 september in zaal Ensink in Weerselo.

‘Wat gebeurt hier eigenlijk?!

Leontine Scheij van de klankbordgroep is blij dat bewoners op deze manier nu ook zelf hun zorgen en vragen over kunnen brengen bij vertegenwoordigers van Defensie. “We proberen mensen zo goed mogelijk voor te bereiden. Jongens, wat gebeurt hier eigenlijk?!” Tot nu toe was Defensie niet erg scheutig met informatie over de plannen. Voor de gemeente Dinkelland was dit aanleiding om zelf een informatieavond te beleggen en ook een klankbordgroep in het leven te roepen.

Informeren en mobiliseren

Door die klankbordgroep zijn in de afgelopen maanden ook al diverse acties ondernomen om de bewoners en (boeren)bedrijven in het gebied te informeren en te mobiliseren. Zo werden grote spandoeken geplaatst rond het gebied, werden de dorpsraden van Rossum, Weerselo en Agelo ‘bijgepraat’ tijdens een rondrit met een huifkar door het gebied, werd een petitie opengesteld en werden Kamerleden uitgenodigd.

Veel mensen getroffen

Volgens Leontine Scheij worden heel veel mensen in Weerselo, Rossum, Agelo getroffen wanneer Defensie daadwerkelijk 100 munitiebunkers gaat bouwen. Een deel van de bewoners en bedrijven in het kerngebied van zo’n 88 hectare tussen de Wolfsbergweg en de Paalmaatsdijk zullen moeten vertrekken, anderen krijgen beperkingen opgelegd. Volgens Leontien Scheij zullen in totaal 12 grote boerenbedrijven en zo’n 400 huishoudens in meer of mindere mate worden getroffen.

Vertrekken of restricties

Voor de informatieavond op 12 september zijn bewoners van het gebied, die direct of indirect worden getroffen, door de gemeente Dinkelland uitgenodigd. Vanaf 19.00 u. kunnen bewoners van de A en B zone met hun vragen en zorgen terecht bij de vertegenwoordigers van Defensie. Leontine Scheij: “Zij hebben specifieke vragen, want als het doorgaat, zullen ze weg moeten.” Vanaf 20.00 u. komen de mensen in de C zone aan bod. “Die hoeven niet weg, maar krijgen wel te maken met restricties.”

Kansrijk of kansloos

Op dit moment worden in het kader van het totale plan ‘Ruimte voor defensie’ meerdere potentiële locaties voor een grootschalige munitieopslag door een onafhankelijk bureau onderzocht. Leontine Scheiji: “Eind september, misschien begin oktober, wordt duidelijk of we kansrijk of kansloos zijn.” Eind dit jaar wordt de meest kansrijke keuze voor een munitieopslag voorgelegd aan de Tweede Kamer. In januari volgend jaar gaat de kogel dan definitief door de kerk.

Audiofragment
Informatieavond munitieopslag Partycentrum Ensink in Weerselo | Leontine Scheij
Inwoners uit zone A, B en C zijn hiervoor via e-mail en post uitgenodigd

Geen invloed op inhoud

De gemeente Dinkelland benadrukt dat de informatiebijeenkomst wordt georganiseerd om tegemoet te komen aan de wens van de bewoners om meer informatie te krijgen van Defensie. “De gemeente zorgt alleen voor de organisatie van de avond en heeft geen invloed op de inhoudelijke zaken.” Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst door een e-mail te sturen naar: [email protected]. Informatie vanuit de gemeente is te vinden op: www.dinkelland.nl/munitiedepot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.