Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Vogelwerkgroep Geesteren wil vergoeding inzet drone: 'Gratis zoeken naar reekalfjes voorbij'

Vogelwerkgroep Geesteren reekalfjes
Beeld: Vogelwerkgroep Geesteren

Gratis zoeken naar reekalfjes is in 2025 wellicht voorbij. Het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren overweegt een vergoeding te vragen voor de inzet van de faunadrone in 2025. Een voorstel heeft het bestuur deze week voorgelegd aan leden van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging afdeling Overijssel.

De samenwerking tussen de Vogelwerkgroep Geesteren en de plaatselijke jagers, leden van Wildbeheereenheden, kan nog iets beter, zei voorzitter Hennie Schröder onlangs in zijn presentatie tijdens een bijeenkomst van de KNJV Overijssel in 't Oale Roadhoes in Tubbergen. Schröder ziet graag de aansturing van 'zijn' dronepiloten gebeuren in overleg met een betrokken en deskundige jager.

“Jagers hebben veel ervaring in het veld en weten of een reegeit regelmatig op een bepaalde plek in een weiland verschijnt.”

Wildbeheereenheden

Agrariërs en andere landeigenaren zouden voortaan niet meer bij de Vogelwerkgroep moeten aankloppen, maar contact moeten opnemen met de Wildbeheereenheden die de meldingen controleren en daarna pas doorgeven aan de dronepiloten van de Vogelwerkgroep. "Jagers hebben veel ervaring in het veld en weten of een reegeit toevallig of toch regelmatig op een bepaalde plek in een weiland verschijnt. Komt een reegeit telkens op dezelfde plek, dan liggen er een of twee kalfjes", zei Schröder.

Serieuze meldingen

Hij vindt dat dronepiloten nog te vaak weilanden af zoeken zonder iets te vinden. "De verloren tijd hadden we beter kunnen besteden aan serieuze meldingen. We hadden op een andere plek misschien wel kalfjes kunnen redden." Een dronepiloot is onlangs al afgehaakt omdat het werk voor hem te intensief is, 's morgen voor dag en dauw actief en de inzet gebeurt dan ook nog gratis.

Vergoeding inzet drone

Het bestuur van de Vogelwerkgroep Geesteren overweegt voortaan een vergoeding te gaan vragen van 100 euro per inzet met de faunadrone. Vindt de dronepiloot een of twee reekalfjes dan betaalt de opdrachtgever 50 euro. Worden er geen reekalfjes gevonden maar zien de dronepiloten wel een reegeit op de bewuste plek, dan heeft de jager zijn werk goed gedaan en wordt 50 euro in rekening gebracht voor de gemaakte onkosten.

Vrijwillige dronepiloten

Een vergoeding lijkt het bestuur redelijk, aangezien bijvoorbeeld batterijen voor de drone voortdurend moeten worden vervangen. Een batterij kost al gauw zo'n 120 euro. Tot nu toe gebeurde alles gratis, maar kwamen dronepiloten soms teleurgesteld terug van hun inzet omdat de melding niet juist was. Iemand zag toevallig ergens een reegeit in een weiland, zo bleek nogal eens achteraf. De inzet vergt veel van een dronepiloot. Het vrijwilligerswerk gebeurt telkens heel vroeg, ruimschoots voor zonsopkomst. De Vogelwerkgroep Geesteren telt inmiddels 12 vrijwillige dronepiloten.

Reekalfjes
Reekalfjes
Beeld: Vogelwerkgroep Geesteren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.