Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Onderzoek wijst uit: Gemeente Wierden heeft vitale sector verblijfsrecreatie

Mölke
Vakantiepark Mölke, Zuna
Beeld: Twente FM

De vitaliteit van de verblijfsrecreatie zoals (mini-)campings en bungalowparken in de gemeente Wierden is goed. Dit blijkt uit het recent uitgevoerde onderzoek ‘De vitaliteit van de verblijfsrecreatie in de gemeente Wierden’. “De resultaten uit het onderzoek geven vertrouwen voor de toekomst”, laat wethouder voor toerisme & recreatie, Richard Kortenhoeven, weten.

De gemeente Wierden vindt het belangrijk dat de verblijfsrecreatieve bedrijven zich optimaal kunnen ontwikkelen. Ze wilde daarom meer inzicht in de kansen en uitdagingen waar recreatieondernemers binnen de gemeente tegenaan lopen.

In nauw overleg met de stichting Gastvrij Wierden - Enter, heeft de gemeente Wierden opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de vitaliteit van de verblijfsrecreatie in de gemeente. Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd en is mede mogelijk gemaakt door het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel en de provincie Overijssel.

Aan het onderzoek deden zes bungalowparken, twee campings, vier minicampings en twee camperplaatsen mee. Alle deelnemers zijn verblijfsrecreatieve bedrijven met minimaal 10 plekken/bedden.

Aantrekkelijk aanbod voor wie?

Het onderzoek spitste zich toe op drie kernvragen: Voor welke leefstijlen is het verblijfsrecreatieve aanbod in de gemeente aantrekkelijk? Hoe vitaal is de sector op dit moment? Wat zijn de actuele trends en ontwikkelingen binnen de verblijfsrecreatie?

Grote bedrijven

Geconstateerd wordt dat, binnen de gemeente Wierden een klein aantal bedrijven een grote invloed heeft op de totale kleuring van dit onderzoek. Deze bedrijven hebben een grote capaciteit en zijn daarom bepalend in het beeld. Zo zijn drie bedrijven goed voor 61 procent van de totale capaciteit.

Weinig aanbod voor rust- en stijlzoeker

Het totale aanbod qua verblijfsaccommodatie blijkt redelijk divers; alle leefstijlen vinden aantrekkelijk aanbod. De harmonie-, verbindings- en plezierzoeker vinden het meeste aanbod. Er is relatief weinig aanbod voor de rustzoeker en de stijlzoeker.

Forse investeringen

De gemeente Wierden heeft een vitale sector verblijfsaccommodaties. Er wordt door de sector fors geïnvesteerd in de parken en dat is terug te zien in het toenemende aantal overnachtingen, is een van de conclusies van het onderzoek.

Stappen maken

De onderzochte bedrijven hebben vaak een aantrekkelijk ligging en worden over het algemeen goed onderhouden. Op het gebied van eigentijdsheid en toekomstvisie is voor een klein aantal onderzochte bedrijven nog stappen te maken.

icon_main_info_white_glyph

Leefstijlen op vakantie...

Het onderzoek richt zich onder andere op verschillende vakantievierende leefstijlen. Wat de ‘rustzoeker’ en de ‘plezierzoeker’ willen, staat al beschreven in het woord zelf.

Maar wat willen de harmonie-, verbindings-, inzicht- en stijlzoeker nu precies?

Harmoniezoekers brengen vrije tijd graag door met hun gezin, familie of vrienden. En ze zijn pas echt blij, als iedereen in het gezelschap tevreden is. Lekker winkelen, activiteiten voor de kinderen, een pretpark bezoeken of juist ontspannen in de sauna; de combinatie van gezelligheid en rustig aan doen past perfect bij deze groep. Recreanten in deze groep worden omschreven als hartelijke, gemoedelijke mensen.

De verbindingszoekers zijn er voor elkaar. In hun vrije tijd zetten zij zich in voor anderen, met vrijwilligerswerk of in een vereniging. De interesse in anderen en de wereld vind je ook terug in hun reisgedrag: ze hoeven niet op één plek te blijven. Rondtrekken vinden ze leuk. Dan verblijven ze graag op een camping met goede faciliteiten, of in een bekende hotelketen.

Inzichtzoekers zijn over het algemeen iets ouder en houden het bij inspirerende en rustige activiteiten. Dingen leren en ervaren willen ze, in de natuur en met culturele activiteiten. Het liefst alleen, of in klein gezelschap. Museumbezoek en bezienswaardige gebouwen; daar liggen de interesses. Overnachten doen ze op een plek waar de praktische voorzieningen goed geregeld zijn. Ze lezen opvallend vaak de krant (NRC, Trouw, Volkskrant) en gebruiken op het gebied van social media vooral LinkedIn.

Stijlzoekers zijn doelgerichte en ambitiegerichte recreanten. Hun actieve en strevende levensstijl komt ook duidelijk naar voren in hun vrije tijd en vakantie: ‘Work hard, play hard’. Verwend worden en genieten van exclusiviteit past voor hen bij vakantie. Luxe en comfort is dan ook zeer belangrijk. En daarbij: het sociale gebeuren moet kloppen. Dus liever zoveel mogelijk Ons Soort Mensen. Goed voor je netwerk ook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.