Verkeer
Stuur appje
Zoek

Klimaatburgemeesters in Twente gezocht: ‘Het is een soort ambassadeursfunctie’

Klimaat burgemeester
Beeld: Aïcha Raqibi

Van 11 tot 17 november staat de vierde editie van de Nationale Klimaatweek (NKW) op het programma. Deze wordt georganiseerd door het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER. Voor, tijdens en na deze week organiseren de zogeheten 'Klimaatburgemeesters' activiteiten om anderen te stimuleren duurzaam te leven.

“Klimaatburgemeesters zijn de voorbeelden in hun gemeente of provincie om duurzamer bezig te zijn”, vertelt Marjoleine van Klaveren, namens de organisatie. “Bijvoorbeeld dat je helpt zwerfafval opruimen of je buren helpt met het aanschaffen van zonnepanelen.” Klimaatburgemeesters vormen de verbinding met en inspiratiebron voor andere inwoners. Inmiddels zijn er 172 Klimaatburgemeesters in Nederland actief, waarvan twaalf in de provincie Overijssel.

Gastlessen

In elke gemeente in Nederland zoeken het ministerie en de Klimaatstichting HIER tenminste één Klimaatburgemeester. “Er zijn in een aantal gemeenten ook mensen die het samen doen en zo de taken verdelen, zodat je meer kan doen”, aldus Van Klaveren. Zo organiseerden Klimaatburgemeesters in Overijssel al gastlessen op basisscholen en een lokale actie afval recyclen.

“Als je ziet dat je buurman iets doet, ben je zelf ook eerder geneigd het te doen”

De titel zorgt wellicht voor een verkeerd beeld: “Misschien doe je al veel voor het klimaat, maar wil ik ook burgemeester worden?”, gaat Van Klaveren verder. “Het is eigenlijk een soort ambassadeursfunctie.” Het is belangrijk dat mensen anderen in hun omgeving bezig zien zijn. “Als je ziet dat je buurman iets doet, ben je eerder geneigd het ook te doen dan dat een minister zegt dat je het moet doen. Gewoon kleine dingen die iedereen kan doen en als iedereen dat doet, kunnen we best veel voor elkaar krijgen.”

icon_main_info_white_glyph

Klimaatburgemeesters worden gezocht in de volgende Twentse gemeenten:

Borne

Hengelo

Dinkelland

Hof van Twente

Enschede

Tubbergen

Hellendoorn

Twenterand


Kijk voor meer informatie op www.nkw2024.nl/klimaatburgemeester

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.