Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Waterschap Vechtstromen start werkzaamheden stuwen Entermors en Exoo in de Regge bij Wierden

Stuw Exoo in de Regge
Stuw Exoo in de Regge
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Aannemer Negam is begonnen met de werkzaamheden aan stuw Entermors en stuw Exoo in de Boven-Regge in de gemeente Wierden. Als eerste wordt het werk aan stuw Entermors uitgevoerd. Hier wordt het peil verhoogd en de vispassage aangepast. Daarna gaat de aannemer aan het werk met het realiseren van de stuw/vispassage Exoo.

Grondgebruikers bovenstrooms stuw Entermors hebben Waterschap Vechtstromen gevraagd om het stuwpeil te verhogen. Zij hebben de afgelopen jaren schade als gevolg van droogte ervaren. Vandaar dat het waterschap het peil van de stuw permanent met 20 centimeter gaat verhogen. Waterschap Vechtstromen verwacht niet dat dit tot wateroverlast zal leiden als er sprake is van grote waterafvoeren. Ook de vistrap bij stuw Entermors wordt aangepast op de nieuwe situatie.

Tegengaan van verdroging

Bij Exoo is in 2019 een tijdelijke stuw gebouwd. Deze tijdelijke stuw wordt vervangen door een permanente stuw, waarbij het waterpeil met 25 centimeter wordt verhoogd. Door deze peilverhoging wordt schade als gevolg van droogte voor landbouw en natuur zoveel mogelijk tegengegaan. Daarnaast wordt de bevaarbaarheid van de Regge voor de Enterse Zomp gewaarborgd. De stuw is tevens passeerbaar voor vissen.

“We zorgen dat vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen leefgebied en paaigronden.”

Vismigratie

Naast het tegengaan van verdroging voor landbouw en natuur hebben de werkzaamheden aan de stuwen een positief effect op de vismigratie in de Regge, stelt Waterschap Vechtstromen. ‘Hiermee wordt een noodzakelijke maatregel vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW) uitgevoerd. Deze KRW is de belangrijkste Europese richtlijn als het gaat over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater, bijvoorbeeld op het gebied van vispasseerbaarheid. Daarom nemen we maatregelen om te zorgen dat vissen en ander waterleven heen en weer kunnen zwemmen tussen leefgebied en paaigronden.’

Eind 2024 gereed

Aannemer Negam voert namens hoofdaannemer Dusseldorp de werkzaamheden uit. De planning is dat de werkzaamheden eind 2024 afgerond zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.