Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dankzij moeder Nelly's genen is zoon Frank al jaren de grootste kindervriend van Hengelo

Hij heeft het van z'n moeder. Die nam het vroeger in Rotterdam ook altijd op voor de minderbedeelden, kinderen met name. Feitelijk doet Frank Boereboom (61) hetzelfde. En net als z'n moeder hoeft hij er geen bloemen voor. Laat staan een speldje. Toch ging hij breeduit lachend op de foto met de bloemen van wethouder Gerard Gerrits, die hem zondag een Nijverbij opspeldde, de Hengelose onderscheiding voor mensen die iets bijzonders doen voor de samenleving. Want dat doet Frank Boereboom absoluut.

Onder de noemer Franky's IJs Kinderdag organiseerde Boereboom de afgelopen maanden samen met een grote groep anderen voor de tiende keer een evenement voor de Hengelose jeugd in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Locatie: de Vijverlaan in Tuindorp 't Lansink. Vanaf het begin samen met z'n oudere broer Peter. "Mijn moeder Nelly ving altijd kinderen uit de familie op als er thuis onrust was. Dat deed ze niet omdat het moest, maar omdat ze vond dat die kinderen dat nodig hadden. Waarschijnlijk hebben wij die eigenschap van haar geërfd."

Lokale bekendheid

Frank, die werkzaam is als accountmanager bij een bedrijf in vloerreinigingsmachines, is in Hengelo bekend vanwege zijn 'bijbaantje' als ijscoman. Met Franky's IJs gaat hij van maart tot oktober de wijken door en heeft hij lokaal bekendheid verworven. Hierdoor stond zijn 'Franky's IJs Kinderdag' ook meteen op de kaart in 2015: de mensen kenden hem al.

240908 franky kinderdag ANJA VD HAM
Lees ook
Tien jaar kosteloos vermaak voor de Hengelose jeugd bezorgt Frank Boereboom een Nijverbij

Inmiddels kent half Hengelo hem. Maar dat hij (en indirect ook zijn team) zondag werden geëerd met een Nijverbij vond hij 'eigenlijk maar onzin': "Er zijn mensen die zo'n onderscheiding meer verdienen dan ik." Maar stiekem is hij wel trots: "Iedereen die ik spreek laat merken hoe bijzonder zoiets als dit is. Mijn oudste zus en ik stonden gisteren met tranen in onze ogen, toen ze zei: 'Dit zouden pa en ma moeten zien. Zouden ze geweldig vinden'." Vader overleed in 2017, moeder al in 2011, maar ze kijken ongetwijfeld mee, weet Frank Boereboom.

Stichting Nelly

Naar moeder Nelly vernoemde Frank in 2015 een stichting. Die Stichting Nelly maakt het mogelijk dat minderbedeelde gezinnen uit Hengelo ook eens een dagje uit kunnen. Voor de jaarlijkse kinderdag wordt het benodigde geld steevast bijeengebracht door tientallen sponsoren.

“Mijn moeder Nelly ving altijd kinderen uit de familie op als er thuis onrust was. Dat deed ze niet omdat het moest, maar omdat ze vond dat die kinderen dat nodig hadden”

De kinderdag is nu goed zoals ie is, zegt Boereboom. "We hoeven niet te groeien. We hadden gisteren misschien wel duizend bezoekers, jong en oud. Dat was prima te doen. Een beetje meer zou best kunnen, maar op deze manier is het precies zoals ik zo'n dag voor ogen heb."

icon_main_info_white_glyph

Stichting All4Free

De dag wordt elk jaar weer een succes dankzij de tientallen vrijwilligers. Een deel daarvan is ook betrokken bij de Hengelose stichting All4Free. Boereboom: "Zij hebben in 2020 tijdens corona tijdelijk de taak van de voedselbank overgenomen. Sindsdien ken ik Melissa Muller, die All4Free ooit begonnen is. Zij bedient dezelfde doelgroep als ik, gezinnen die het niet al te breed hebben. In onze poging om het leven voor die mensen iets beter te maken weten we elkaar blindelings te vinden."

Frank Boereboom is al bezig met de volgende kinderdag. De datum weet hij moeiteloos te produceren: zondag 14 september 2025 is het weer feest op de Vijverlaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.