Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

College Wierden wil naar één gemeentelijk Sportbedrijf: WiE-Sport

Sport recreatiebad sauna de kolk wierden 1
Sporthal 'n Dikken/zwembad De Kolk
Beeld: Leon de Man

Eén gemeentelijk sportbedrijf, waarin zowel gemeentelijke sportzalen, de Enterse Sportfederatie (ESF) en de Stichting Sportbelangen Wierden (SSW) wordt ondergebracht. Met de mogelijkheid om later ook Stichting SAWE en Stichting de Kolk in ‘Sportbedrijf WiE-Sport’ te integreren. De leden van Inforonde Bestuur, Financiën en Maatschappelijke Ontwikkeling praten hierover op dinsdagavond 10 september.

Wierden kent een aantal instanties die te maken hebben met de sport binnen de gemeente. Veel sportaccommodaties zijn in het verleden opgericht door de Enterse Sportfederatie (ESF) en de Stichting Sportbelangen Wierden (SSW). De sportvoorzieningen vallen onder de beleidstaak van de gemeente, die een regierol heeft. Beheer en exploitatie van de binnen- en buitensport en het zwembad wordt verricht door Stichting de Kolk en de Stichting Accommodaties Wierden Enter (SAWE). De accommodaties worden verhuurd aan de SAWE en de gemeente verstrekt vervolgens daarvoor een subsidie aan de SAWE.

Huidige sportstructuur roept vragen op

De huidige, ingewikkelde, sportstructuur binnen de gemeente Wierden roept regelmatig vragen op bij Sportverenigingen, gemeenteraadsleden, het college en ambtenaren. Die vragen hebben onder andere te maken wie er nu verantwoordelijk is voor de financiën, hou het zit met het eigendom van de accommodaties en hoe de onderlinge communicatie verloopt.

Toekomstbestendige structuur

Bij de gemeenteraad kwamen eerder signalen binnen dat de communicatie binnen de huidige structuur te wensen overliet. De raad gaf drie jaar geelden het college opdracht om te kijken of de uitvoering van het sportbeleid binnen de huidige sportstructuur wel toekomstbestendig is.

Eén sportbedrijf

Het college gaf opdracht tot een onderzoek, dat gedaan is door Tien Organisatieadvies. Het bureau adviseert om een Sportbedrijf Wierden op te richten en levert ook de bouwstenen voor alternatieve scenario's. De resultaten werden op 12 juni 2024 tijdens een Open Huis gepresenteerd aan raadsleden, verenigingen en stichtingsbesturen.

WiE-Sport

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om over te gaan tot het oprichten en inrichten van een Sportbedrijf Wierden, zodat er een effectiever beleid en efficiëntere exploitatie gevoerd kunnen worden en verenigingen en inwoners meer duidelijkheid krijgen over wie verantwoordelijk is voor beleid, beheer en exploitatie van sportaccommodaties. Als naam is gekozen voor WiE-Sport.

135.000 euro

In Sportbedrijf Wierden worden het huidige eigendom van de gemeente Wierden (gymlokaal Wilhelminastraat en sportzaal Noordbroek), ESF en SSW ondergebracht. De gemeente Wierden bezit 100 procent van de aandelen. Het college wil Incidenteel 135.000,- euro beschikbaar stellen voor de op- en inrichting van het sportbedrijf.

De Inforonde wordt gehouden op dinsdag 10 september 2024, in de raadzaal van het gemeentehuis. Aanvang 19.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.