Inwoners van de gemeente Losser kunnen ook de komende jaren vrijwilligers van Buurtbemiddeling inzetten als ze er niet uitkomen met hun buren. De gemeente Losser, Fundament, de politie en Domein hebben dit vastgelegd in een convenant.
Buurtbemiddeling Losser geeft praktische hulp om ergernissen en conflicten tussen buren op te lossen. De getrainde vrijwilligers van Buurtbemiddeling helpen en begeleiden buren om weer met elkaar in gesprek te komen en samen oplossingen te bedenken voor het probleem.
“We zijn heel blij met de inzet van Buurtbemiddeling, dus daar gaan we graag mee door”, vertelt wethouder Marian Oosterbroek. “De inzet van de vrijwilligers van Buurtbemiddeling kan voorkomen dat ergernissen tussen buren uit de hand loopt. Vaak blijkt de oplossing te zitten in een goed gesprek.”
Buurtbemiddeling is sinds 2022 actief in Losser. De meeste conflicten waarin buurtbemiddeling heeft geholpen gaan over pesten, de tuin of geluidsoverlast.
In het nieuwe convenant is vastgelegd dat Buurtbemiddeling tot eind 2025 actief blijft in Losser. Als de resultaten goed blijven wordt het contract daarna verlengd met nog twee jaar.
Er zijn nu zeven vrijwilligers actief bij Buurtbemiddeling Losser. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. “We zoeken mensen die goed kunnen luisteren, geduld hebben en open staan voor andere mensen en andere meningen”, vertelt coördinator Cynthia Smit. “Nieuwe vrijwilligers staan er niet alleen voor. Je krijgt een opleiding en je gaat altijd samen met een ervaren collega op pad. De buurtbemiddelaars gaan eerst in gesprek met de buur die het conflict gemeld heeft, en gaan vervolgens naar de buren om hun kant van het verhaal te horen. Daarna proberen ze de buren om tafel te krijgen om er samen uit te komen.”
Wie interesse heeft kan zich aanmelden via [email protected].