Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schoonheidsspecialiste Noortje uit Hengelo heeft het in haar vingers en wil dat laten zien tijdens WorldSkills

Het mbo zat lange tijd in het verdomhoekje. Dat tij lijkt te keren, nu het besef er is dat zonder mannen en vrouwen met gouden handjes de samenleving piepend en krakend tot stilstand komt. Het evenement Worldskills laat zien dat we het vakonderwijs serieus moeten nemen. Deze week strijden zo’n 1.400 aanstormende vakmensen uit meer dan 70 landen om prijzen op het officieze WK voor mbo’ers in het Franse Lyon. Onder hen 25 Nederlanders. En drie daarvan komen uit Twente.

Noortje Nieboer uit Hengelo is één van hen. Vanuit de bus, die met Team NL op weg is naar de locatie waar het evenement geopend gaat worden, spreekt ze ons toe via zoom: "We zijn onderweg naar de openingsceremonie, die gehouden wordt in een basketbalhal. We zijn er bijna." Achter haar zwaait een grote leeuw naar de camera; het blijkt de mascotte van Team NL.

'Van alle markten thuis'

Noortje (18) zit in het derde en laatste jaar van de opleiding tot Schoonheidsspecialist. Dit WK moet zorgen voor een onvergetelijk begin van haar examenjaar. Waar liggen haar kansen? "Ik ben heel allround. Van alle markten thuis. Waarom ik dit voorjaar Nederlands kampioen ben geworden? Goh, da's lastig om over mezelf te zeggen, maar ik denk dat ik het gewoon in de vingers heb."

“Ik weet pas sinds mei dat ik meedoe aan dit WK, terwijl deelnemers uit andere landen soms al jaren aan het oefenen zijn.”

Die vingers zal ze vanaf woensdag vier dagen lang hard nodig hebben. In zes verschillende wedstrijden komen tal van disciplines aan bod. Nagels en wimpers, maar massages komen voorbij. Jong en oud mag ze behandelen. "Je hebt een bepaalde tijd om je opdrachten af te ronden. Vervolgens beoordelen 23 verschillende experts alle onderdelen."

240909 noortje klein
Lees ook
Twentse mbo'ers Noortje, Marciano en Stef strijden om goud op 'WK voor jonge vakmensen' in Lyon

Als nummer 1 van de landelijke voorrondes wordt er veel van Noortje verwacht. Is dat terecht? "Weet ik niet. Ik heb er in elk geval alles aangedaan, zelfs in de vakantie doorgetraind. Maar ik weet pas sinds mei dat ik meedoe aan dit WK, terwijl deelnemers uit andere landen soms al jaren aan het oefenen zijn. Ik hoop op een medaille, maar een zogenaamde 'medal of excellence' zou ook al heel mooi zijn. Die krijg je bij een bepaald aantal punten."

icon_main_info_white_glyph

Marciano en Stef

De twee andere Twentse deelnemers zijn Marciano Paalman uit Rijssen en Stef Olimulder uit Langeveen. Marciano (17) leert voor Sanitaire- en Verwarmingstechnicus in samenwerking met REMO West-Twente in z'n woonplaats en Stef Olimulder (17) leert voor het vak van schilder in samenwerking met Schildersvakopleiding Hengelo.

Ze hebben er ontzettend veel zin in. Ook omdat er veel supporters zijn meegereisd: Noortje: "Van bijna iedereen zijn de ouders hier ook aanwezig. Vaak zijn de WorldSkills ergens ver weg, maar Lyon is goed te doen met auto of vliegtuig."

Ambassadeur

Noortje ziet zichzelf deze dagen als een ware ambassadeur van het mbo. Volgens haar is het stigma er wel vanaf: "Met een mbo-diploma kom je tegenwoordig even ver en misschien zelfs wel verder als met een papiertje van het hbo."

  • Marciano Paalman ROC van Twente World Skills Aangepast Groot
    De drie Twentse deelnemers op een rij: Marciano Paalman uit Rijssen, Stef Olimulder uit Langeveen en Noortje Nieboer uit Hengelo.
    Beeld: ROC van Twente
  • Stef Olimulder ROC van Twente World Skills Aangepast Groot
    De drie Twentse deelnemers op een rij: Marciano Paalman uit Rijssen, Stef Olimulder uit Langeveen en Noortje Nieboer uit Hengelo.
    Beeld: ROC van Twente
  • Noortje Nieboer ROC van Twente World Skills Aangepast Groot
    De drie Twentse deelnemers op een rij: Marciano Paalman uit Rijssen, Stef Olimulder uit Langeveen en Noortje Nieboer uit Hengelo.
    Beeld: ROC van Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.