Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Wethouder Oosterbroek: ‘We willen dat elk kind in de gemeente Losser met gelijke kansen op kan groeien’

Het Kompas Overdinkel
Beeld: Het Kompas

Basisschool het Kompas in Overdinkel komt in aanmerking voor deelname aan het jeugdeducatiefonds (JEF). De school heeft hiervoor een aanvraag gedaan. Het Kompas kan aan het JEF alleen deelnemen, als de gemeente een cofinanciering aangaat van 5.000,- euro. Het college gaat daarmee akkoord en legt dit voorstel neer bij de gemeenteraad.

Het doel van het JEF is om zoveel mogelijk kinderen in armoede maximale ontwikkelingskansen te bieden. De bijdrage die de school ontvangt van het JEF kan worden ingezet voor producten en diensten die ingezet worden voor cognitieve ontwikkeling, sociaal emotionele ontwikkeling, culturele ontwikkeling, maatschappelijke oriëntatie, verbeteren van de thuissituatie, gezondheid en beweging.

Extra lessen

Zoals voor extra lessen of aanvullend leermateriaal voor het inhalen van taal- en rekenachterstanden, extra begeleiding om het zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te vergroten, voor het ontdekken van talenten, ontwikkelen van burgerschap, voor verbetering van de thuissituatie met bijvoorbeeld een laptop, een bed, een bureau, leesboeken voor thuis en voor sportactiviteiten tijdens of buiten de schooltijd.
Daarnaast ontvangt de aangesloten school extra’s zoals lees- en prentenboeken of tickets voor een evenement.

“De aanvraag van het Kompas wordt door het JEF alleen gehonoreerd als de gemeente mee gaat betalen”, benadrukt Oosterbroek. “De gemeente Losser doet dat, omdat we vanuit het coalitieakkoord sterk inzetten op kansengelijkheid. We willen dat elk kind, elke jongere, met gelijke kansen op kan groeien.”

Kansengelijkheid

Het Jeugdeducatiefonds zet zich met name in voor kinderen onder de armoedegrens. “Dan hebben we het niet over de boterhammen op school, maar dan gaat het over zaken die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind, zoals bijvoorbeeld bijles en andere dingen die in andere gezinnen heel normaal zijn. Daar is dit fonds voor en de school kan daar een heel mooi programma voor opzetten. Voor de gemeente Losser is dit een van de vele dingen die we in gaan zetten om de kansengelijkheid onder jongeren te vergroten.”

“We willen voorkomen dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

Stille armoede

Ook een aantal andere scholen in de gemeente Losser komen in aanmerking voor deelname aan het Jeugdeducatiefonds. “Net als in heel Nederland is er ook sprake van armoede en ook stille armoede in onze hele gemeente. Dat zie je niet altijd aan een gezin. Maar dat is wel de reden waarom we breed in willen zetten op kansengelijkheid”, aldus Oosterbroek.

Sociale uitsluiting

“Armoede is van invloed op de leerprestaties van kinderen. Door stress, sociale uitsluiting en materiële achterstanden dalen de leerprestaties. Daardoor is de kans groot dat deze kinderen later zelf in een vergelijkbare armoedesituatie terecht komen. We willen voorkomen dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven.”

Jaarlijks budget

Scholen die bij het JEF zijn aangesloten kunnen aanspraak maken op een budget van 10.200,- euro in het eerste jaar en 12.750,- euro in het tweede en de daaropvolgende jaren voor het bestrijden van armoede. Van de gemeente Losser wordt bij deelname een cofinanciering van 5.000,- euro per school/per jaar gevraagd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.