Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rob Woltering staat al twee jaar Enschedese toeslagenouders bij: ‘De vlag hangt nog altijd halfstok’

Drie jaar geleden richtte de gemeente Enschede een hulpteam in om gedupeerde stadsgenoten bij te staan. Rob Woltering maakt inmiddels al ruim twee jaar deel uit van dat team. Hij maakt een balans op. De vlag hangt - bij wijze van spreken - nog altijd halfstok.

De Toeslagenaffaire blijft de gemoederen bezighouden. Niet zonder reden: duizenden gedupeerden zijn nog altijd niet geholpen. Vaak gaat dat over de financiële of juridische kant van de hersteloperatie, de mentale en emotionele impact blijft onderbelicht. Aanleidingen om de peilstok weer eens in de Enschedese toeslagenaffairetoestand te steken zijn de recente ophef rond de ‘methode Laurentien’ en de speelfilm ‘De jacht op Meral Ö’ die deze maand in Concordia draait.

Film en gesprek met ambtenaren van het Enschedese hulpteam

‘De jacht op Meral Ö’ is een Nederlandse film over dat toeslagenschandaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Woensdagavond vindt er in de theaterzaal een vertoning plaats, met na afloop een gesprek tussen bezoekers en collega’s van Woltering, medewerkers van het gemeentelijke hulpteam dat gedupeerden bijstaat.

Lees verder onder de afbeelding.


Rob Woltering
Rob Woltering staat al ruim twee jaar gedupeerden van de Toeslagenaffaire bij. Met veel voldoening, ondanks de moeizame weg: 'Ik kan een steentje bijdragen. Dat motiveert me.'
Beeld: Ernst Bergboer

1Twente publiceerde twee jaar geleden een twee-delige podcast waarin een toeslagenadvocaat, een gedupeerde Enschedeër en Woltering met elkaar praten over gevolgen, hulp en obstakels op de weg naar herstel.

Snellere hulpmethode onder vuur

De ‘methode Laurentien’ is een aanpak om toeslagengedupeerden te helpen die veel sneller is dan de route die de Belastingdienst aanbiedt, uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarvan prinses Laurentien van Oranje de leidsvrouwe was. Na kritiek van ambtenaren over haar optreden èn bezwaren over ‘buitenproportionele’ vergoedingen die gedupeerden kregen, werd de hulp via die weg tijdelijk stopgezet.

Riemke Jansen
Lees ook
Toeslagengedupeerde Riemke Jansen uit Enschede ondertekende protestbrief: ‘Ik noem het wel eens de herstelhel’

Inmiddels heeft de prinses zich teruggetrokken en draait het programma weer. Er zijn wel strengere voorwaarden gesteld, vooral om de kosten in de klauw te houden. Over de vraag of die vergoedingen werkelijk ‘buitenproportioneel’ waren, is discussie. De stichting hanteert vaste tarieven voor specifieke schadeposten. Een voorbeeld: als een kind te onrechte uit huis is geplaatst, werd een vergoeding van 1.700 euro uitgekeerd ter compensatie van het aangedane leed.

20221019 debergspreekt S01 E02 website
Lees ook
Verhalen van Enschedese slachtoffers van de Toeslagenaffaire (deel 1)
icon_main_info_white_glyph

De jacht op Meral Ö (met nagesprek)

woensdag 11 september
19:45 uur

Concordia, theaterzaal
Oude Markt 15, Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.