Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse bakkerij schenkt broodmachines aan arme gebieden: ‘Iets bij kunnen dragen tegen armoede’

Eric van Otten
Eric van Otten (links) deelt zijn kennis
Beeld: Bakkerij van Otten

Met broodbakmachines die in Nederland overbodig zijn een grootschalige bakkerij in Armenië neerzetten, is het plan van Eric van Otten, eigenaar van de Van Otten-bakkerijen, die tegenwoordig verspreid door Twente te vinden zijn. “We willen iets bij dragen tegen armoede.”

“Rond 2000 hebben we Stichting The Breadhouse opgericht”, vertelt Eric van Otten, voorzitter van de stichting. “In de afgelopen jaren hebben we vijf kleinschalige bakkerijen kunnen opzetten in Armenië en vijf grotere in Zuid-Afrika.” In samenwerking met transporteurs is het gelukt om de machines kosteloos te leveren. “Verschillende leveranciers hebben belangeloos hun medewerking verleend door de machines te transporteren”, gaat Van Otten verder.

Armoede

“De grotere steden in Armenië zijn best goed zelfvoorzienend, dan zie je dat er ook wel rijkdom is. Maar net buiten de stad kom je in armoedige plaatsjes waar het ‘toilet’ een gat in de grond is met vier planken eromheen, om maar een beeld te schetsen van de realiteit”, vertelt Van Otten. “Zo zijn er ook genoeg huizen zonder ramen in de kozijnen. Dan is de armoede wel goed te merken natuurlijk."

Lees verder onder de afbeelding.


Van otten bakkerij
Eric van Otten (vierde van links) met leerlingbakkers in Armenië
Beeld: Bakkerij van Otten

Het blijft niet alleen bij het voorzien van machines, want ze delen daarnaast een ander kostbaar iets: kennis. “Klaes Hoekstra, een oud-bakker uit Bedum (Groningen, red.), gaat namens The Breadhouse naar verschillende plekken toe om mensen te leren hoe ze brood moeten bakken”, zegt Van Otten.

“Waar veel armoede is, wordt ook veel gestolen”
Audiofragment
Machines van Bakkerij van Otten naar Stichting The Breadhouse | Eric van Otten
Vanuit Stichting The Breadhouse worden verschillende projecten in de wereld verzorgd

Naast de bakkerijen is de stichting bezig met het realiseren van een solide, mobiele bakkerij; de zogeheten Baketainer. “Waar veel armoede is, wordt ook veel gestolen. Dit hebben we ook meegemaakt en dus zochten we een manier om een project ‘hufterproof’ te maken”, aldus Van Otten. Mobiliteit was ook een belangrijk aspect, en dus kwamen ze bij een oude container uit. “Met een zeecontainer ben je flexibel, dus je kan de machine op locatie gebruiken, bijvoorbeeld in oorlogsgebieden of vluchtelingenkampen.” In de container zit alles: een oven, deegmachine, werkbank, waterzuiveringsinstallatie, generator en zonnepanelen zodat deze volledig zelfvoorzienend is en dus niet afhankelijk is van de omgeving.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.