Verkeer
Stuur appje
Zoek

NSC-leider Omtzigt doet tijdelijk stap terug, mist begrotingsdebat

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

NSC-leider Pieter Omtzigt ontbreekt volgende week bij het belangrijke debat over de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

Hij doet "even een stap terug" en laat zich vervangen door Nicolien van Vroonhoven, de vicevoorzitter van de NSC-fractie. Dat meldt Omtzigt op X.

Stapje verder

EW Magazine ging eerder vandaag in een publicatie nog een stapje verder. Stopt Pieter Omtzigt?, stelt EW Magazine in een artikel. Binnen regeringspartij NSC bestaan grote zorgen over Pieter Omtzigt, die gebukt gaat onder hoge werkdruk. Medestanders zeggen dat "wij hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen", meldt het magazine.

Pieter Omtzigt herdenking vuurwerkramp
Lees ook
Pieter Omtzigt over vuurwerkramp-rapport: ‘Ik zou dit rapport niet durven presenteren in Enschede, zullen we maar zeggen’

NSC-leider Pieter Omtzigt was de laatste dagen van vorige week afwezig in Den Haag, al gaf hij op vrijdagavond wel een interview bij Café Kockelmann, de talkshow van WNL. Afgelopen dinsdag was hij ook afwezig bij de fractievergadering en de Kamervergaderingen. Diverse NSC'ers zeggen dat ze de laatste anderhalve week slechts sporadisch contact hadden met Omtzigt. Iedereen kent hem als "een onverbeterlijke workaholic".

Zorgen

Bronnen in de top van de partij maken zich zorgen over de leider van NSC. Ze vinden dat ze Omtzigt tegen zichzelf in bescherming moeten nemen door hem een poosje rust voor te schrijven. Zij sluiten niet uit dat Omtzigt op termijn definitief stopt als fractievoorzitter en politiek leider, aldus EW Magazine. Kort na het verschijnen van het artikel maakte Omtzigt op X zijn besluit bekend dat hij even afstand neemt.

Haagse bronnen meldden de afgelopen weken dat de onderhandelingen in de coalitie over de begroting voor volgend jaar door het gedrag van Omtzigt veel langer duurden dan gedacht. De NSC-leider zou de gesprekken met huilbuien en woede-uitbarstingen onnodig onder druk hebben gezet.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.