Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe Twente het windsurfen wereldwijd op de kaart zette: 'Iedereen had een plank van Ten Cate'

De vereniging Rutbeek Surfivors is al tientallen jaren niet weg te denken bij Het Rutbeek. De club is opgericht in 1979 door Hanny Morsink en haar vrienden en heeft hoge pieken en diepe dalen gekend. In de jaren tachtig was de Enschedese recreatieplas zelfs een epicentrum voor het wereldwijde windsurfen. Dat alles door de grote boardenfabrikant Ten Cate uit Nijverdal.

Het begon voor de Enschedese Morsink als een uit de hand gelopen vriendengroep. “We vormden ‘a way of life’ daaromheen. We gingen constant naar het Rutbeek om daar af te spreken en het water op te gaan”, aldus Morsink. Door de jaren heen is het windsurfen in een versnelling gekomen door het ontstaan van het Enschedese toernooi De Oude Deuren Cup (ODC).

Oude Deuren Cup

Het toernooi op het Enschedese Rutbeek had dit jaar haar vijfde editie. Door de ODC krijgt het windsurfen een nieuw leven en raakt het een nieuwe groep mensen. “Door de ODC zien we dat een aantal mensen zijn aangehaakt. De enige ergernis die wij hebben is dat we geen clubhuis hebben, wat we misschien wel verdienen”, vertelt organisator van de Oude Deuren Club Peter Zendman.

Boards aan het water tijdens de Open Deuren Cup Julian Vriend
Lees ook
Retro ‘boarden’ en waterpret op het Rutbeek: ‘We willen de jeugd achter de tablet wegkrijgen’

Het evenement heet zo door een spreekterm binnen het windsurfen. “Vroeger had je hele zware boards. Men noemt dat deuren”, zegt Zendman. De sport heeft door de ‘deuren’ nieuw leven gekregen.

Rutbeek

De windsurfers hadden als uitvalsbasis het Rutbeek. Dat was toen nog een kleine waterplas. “We gingen het hele jaar het water op. Dat was niet altijd even warm”, grapt Morsink. “In die tijd hadden we nog geen wetsuits, maar andere pakken. Die moest je met warm water vol laten lopen zodat je een beschermlaagje droeg.”

Rbs start wedstrijd 02 1280x828
Beeld: Rutbeek Surfivors

Ten Cate

Windsurfen werd ‘uitgevonden’ in 1969 door twee Amerikanen, Jim Drake en Hoyle Schweitzer, maar groot gemaakt door fabrikant Ten Cate. “Dat begon windsurfboarden te maken. Die had op gegeven moment iedereen”, aldus Zendman. “Niemand ging meer naar buiten zonder een board op zijn dak te zetten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.