Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nog 3 miljoen nodig voor dorpshuis 2.0; wie hangt de laatste blaadjes in de Beckumse geldboom?

Beckum krijgt een nieuw dorpshuis. Of met een mooi lelijk woord: multifunctionele accommodatie. Met daarin de school, de sporthal en ruimte voor de verenigingen. Er is met 7,6 miljoen euro nu genoeg geld voor de meest eenvoudige variant, maar Beckum wil meer. Een heuse geldboom moet daarbij gaan helpen. Die boom, een glazen plaquette aan de muur van de oude sporthal, werd donderdagmorgen onthuld door twee leerlingen van IKC De Bleek en wethouder Marie-José Luttikholt.

Penningmeester Stefan Wielens van de Dorpsraad Bruisend Beckum kent de getallen uit z'n hoofd: "De meest ideale mfa zou 14,5 miljoen gaan kosten. Dat bedrag was een brug te ver. Toen zijn we gaan schrappen en kwamen we op een realistischer bedrag uit van 11,5 miljoen. Door goed te kijken naar een optimale bezetting van alle ruimtes, zowel 's avonds als overdag, kon er nog eens een miljoen af: 10,5 miljoen."

Nog 28 blaadjes te gaan

De gemeente Hengelo draagt 7,6 miljoen euro bij. De rest moet via subsidietrajecten worden binnengehengeld en mogelijk wordt er daarna nog een beroep gedaan op Beckumse bedrijven en particulieren. De geldboom is nu 'geplant' om inzichtelijk te maken hoeveel geld er is en hoeveel er nog nodig is. De boom telt 72 blaadjes; er is nog plek voor 28 blaadjes.

“Een nieuw mfa is hard nodig, want de bestaande gebouwen zijn aan het einde van hun al opgerekte levensduur.”

Voorzitter Susan Annink van de dorpsraad: "De boom symboliseert de groei van de leefbaarheid van Beckum. Het realiseren van een mfa is één van de twee belangrijkste pijlers uit het Omgevingsprogramma Leefbaar Beckum dat vorig jaar door de Hengelose gemeenteraad werd vastgesteld. In deze mfa moeten sport, onderwijs, cultuur en welzijn samenkomen onder één nieuw dak. Dat is hard nodig, want de bestaande gebouwen zijn aan het einde van hun al opgerekte levensduur."

230420 bruggink annink beckum woningbouw FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Inwonertal Beckum stijgt dankzij bouwplannen van ruim 1.000 naar 1.500

Ze doelt daarmee niet alleen op de school en sporthal 't Geertman, maar ook op het Proggiehoes aan de overzijde van de Haaksbergerstraat. In 't Proggiehoes, waarvan de karakteristieke gevel behouden blijft, komen mogelijk appartementen.

“Mooi dat jullie straks een school krijgen, waar het zowel in de zomer als in de winter goed toeven is.”

Met een kleine 3 miljoen extra kan Beckum méér dan alleen de bestaande voorzieningen vervangen. Met dat extra geld wordt de sporthal straks groot genoeg voor officiële handbalwedstrijden; daarvoor moet TVO met z'n thuiswedstrijden nu nog altijd uitwijken naar de sportzaal in Bentelo. En daarbij kan er dan een gezamenlijke ontmoetingsruimte worden gerealiseerd. Annink: "Een echt een kloppend dorpshart!"

Lees verder onder de afbeelding.


240912 parkvariant beckum
Een grove schets van de zogeheten 'Parkvariant', met bij 3. het wozoco en bij 4. de geplande mfa. De rechtergevel betreft woningen, daarachter komt de sportzaal en links (met het groene dak) de school.
Beeld: dorpsraad bruisend beckum

De terugkeer van een supermarkt naar Beckum is misschien een stap te ver, maar Christiaan Markslag van de stichting Beckums Kwartier in oprichting (de stichting die focust op de realisatie van de mfa) laat weten dat er binnen het nieuwe gebouw misschien wel plek is voor een ophaalpunt voor boodschappen.

icon_main_info_white_glyph

Beckums Kwartier

De stichting Beckums Kwartier in oprichting is aan de slag gegaan met de mfa-ambities. Christiaan Markslag, Joost Hennen, Jan Wielens, Brian Ottink en Els Wijermars zijn volop bezig met het maken van een projectplan. Ze zullen daarbij nauw samenwerken met de gemeente Hengelo en schoolbestuur Symbio.

Lucas Huereman en Vivian Mentink, leerlingen uit groep 7 en 8, hadden de eer om samen met wethouder Marie-José Luttikholt het blauwe doek van de plaquette weg te trekken. Luttikholt richtte zich tot de klas van meester Dennis: "Mooi dat jullie straks een school krijgen waar het zowel in de zomer als in de winter goed toeven is."

'Geen tijdelijke huisvesting nodig'

Overigens, aan een nieuw mfa heeft het dorp niks als er geen woningen bij komen. Vorig jaar werd bekend dat Beckum er de komende jaren zo'n 140 tot 150 woningen bijkrijgt. Die nieuwbouw is nauw verweven met de nieuwbouw van de mfa. In één van de geschetste varianten komen er tientallen woningen op het huidige schoolplein, pal naast de mfa. Stefan Wielens: "Het voordeel van die variant, de Parkvariant genaamd, is dat je geen tijdelijke huisvesting nodig hebt voor de school en de sporthal. De oude gebouwen hoeven pas gesloopt te worden als de nieuwe mfa wordt opgeleverd. Om verschillende redenen heeft die variant momenteel de voorkeur."

Woningbouw

Er zijn in totaal acht plekken in Beckum aangewezen voor woningbouw. Op enkele daarvan kan op korte termijn de schop de grond in.

240912 geldboom beckum FRANKLIN
Lucas Huereman en Vivian Mentink, leerlingen uit groep 7 en 8, hadden de eer om samen met wethouder Marie-José Luttikholt de boom te onthullen. Rechts Christiaan Markslag, voorzitter van Beckums Kwartier.
Beeld: 1twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.