Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na tien jaar gesteggel dan eindelijk: veelbesproken fietspad Ypeloweg in Enter geopend

Het is al jaren onderwerp van gesprek: de Ypeloweg tussen Enter en Wierden. Na een proces van zo’n tien jaar is deze donderdagmiddag het fietspad, dat naast de gevaarlijke weg ligt, feestelijk geopend. Fietsers delen hierdoor niet meer het wegdek met automobilisten. Een langgekoesterde wens van de gemeente Wierden en omwonenden komt uit. “Het duurde lang, maar we zijn blij met het resultaat”, vertelt Gertjan ten Brinke, wethouder van gemeente Wierden.

De Ypeloweg staat te boek als gevaarlijk. Het niet naleven van de maximumsnelheid is hier een grote oorzaak van, met tragische ongelukken tot gevolg. Het gescheiden fietspad heeft als doel de verkeersveiligheid te verbeteren voor alle weggebruikers. Tijdens de werkzaamheden is de markering op het wegdek aangepast, zodat nu wordt voldaan aan de inrichtingseisen voor een 60 km/u-zone. Daarnaast zijn er snelheidsverlagende maatregelen toegepast, waaronder wegversmallingen en drempels. “Op plekken waar het fietspad dicht bij de weg komt, zijn bielzen geplaatst en de voorrangssituatie is aangepast”, aldus Ten Brinke.

Vertraging door vleermuizen

De aanleg van het ruim 4,5 kilometer lange fietspad duurde ongeveer een jaar. Ten Brinke: “Voordat je kan beginnen met de werkzaamheden moeten er veel onderzoeken afgerond worden. Zo moesten we een brug aanleggen, en dan vind je bijzondere dieren waar je het project op moet aanpassen. Dat zorgde voor veel vertraging.”

“Al met al zorgde dat voor redelijk wat vertraging”

Hiermee doelt Ten Brinke bijvoorbeeld op vleermuizen, die in de bomen langs de weg waren genesteld. Deze verblijfplaatsen kunnen namelijk niet zomaar verwijderd worden. Eerdergenoemde brug is uiteindelijk het toneel geworden voor de officiële opening. Leerlingen van basisschool De Akkerwal uit Enter fietsten symbolisch als eerste over de brug, gevolgd door Ten Brinke, voormalig wielrenner en Enternaar Hennie Stamsnijder en omwonenden.

Kinderen over Ypeloweg 12092024
Leerlingen van De Akkerwal racen om als eerste te zijn
Beeld: Niels Wesselink
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.