Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bewoners villawijk klimmen in de pen: 'Hou op met lobby voor militair medegebruik op Twente Airport'

Vliegveld Twenthe
De provincie en de gemeente juichen het militair medegebruik van Twente Airport toe
Beeld: Henk ten Harkel

Houd op met het lobbyen voor het militair medegebruik van Airport Twente. Zorg dat de omwonenden van het vliegveld zonder geluidsoverlast van jachtvliegtuigen en cargo-drones kunnen wonen en werken. Bewoners van ’t Vaneker, een dure woningbouwlocatie op het voormalige kazerneterrein Zuidkamp, roepen de Provincie, gemeente Enschede en de Technology Base op de militairen te weren van Airport Twente.

In een brief op poten spreken de ondertekenaars hun verontwaardiging uit over de manier waarop de Provincie Overijssel en Technology Base de belangen van de bewoners van het wijkje ‘op grover wijze schenden’ door Twente Airport aan te bieden voor dat militaire medegebruik. De opstellers van de brief spreken, zeggen ze, namens diverse bewoners.

Geluidsoverlast

Met name de geluidsoverlast van mogelijk overvliegende, landende en startende jachtvliegtuigen als de F35 en onbemande cargo-drones wegen zwaar. Daarbij vrezen ze ook trillinghinder, uitstoot van schadelijke stoffen en menen ze dat hun veiligheid in het geding is.

Pareltje in landelijke omgeving

Kopers van de bouwkavels werd, toen Defensie in 2007 de luchtmachtbasis verliet, voorgehouden dat ‘er samen een woongebied zou worden gerealiseerd dat een pareltje vormt in een prachtige landelijke omgeving’. De inwoners van ’t Vaneker zeggen navraag te hebben gedaan over de bestemming en ontwikkeling van de luchthaven: ‘Ons is verzekerd dat het een luchthaven is met overdag beperkt vliegverkeer, hooguit zou overlast ondervonden kunnen worden van een activiteit op het evenementen terrein’.

Oorverdovend stil

Maar niets is minder waar, vinden de briefschrijvers. In eerste instantie was Twente helemaal niet in beeld als jachtvliegtuigenlocatie. Trouwens ook niet voor cargo-drones, betogen de bewoners. Dat is de reden dat ’t Vaneker oorverdovend stil bleef. “Daarom hebben we geen zienswijzen ingediend”, schrijven de Vanekerbewoners.

Onbetrouwbaar

“Door als een dief in de nacht het vliegveld aan te dragen als mogelijke locatie voor jachtvliegtuigen en drones schenden de Provincie en Technology Base de belangen van de inwoners van Lonneker, grote delen van Enschede, Hengelo en Oldenzaal op grove wijze.” De mensen die een bouwkavel of woning hebben bemachtigd, komen er bekaaid af en de partijen die nu roepen dat militair medegebruik mogelijk moet worden, tonen zich onbetrouwbare contractpartners.

Eisen

De opstellers van de brief eisen van de gemeente, provincie en Technology Base dat ze voor de belangen van de omwonenden gaan staan en ‘ophouden voor het lobbyen voor een militair medegebruik’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.