Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nog geen antwoord op die ene vraag tijdens info-avond munitieopslag Weerselo: Wat betekent het voor mij?!

  • Munitiedepot bijeenkomst Weerselo 12092024_1
    Beeld: Niels Wesselink
  • Munitiedepot bijeenkomst Weerselo 12092024_2
    Beeld: Niels Wesselink

Ze hadden allemaal eigenlijk maar één vraag, de bijna 400 mensen, die donderdagavond naar zaal Ensink in Weerselo togen voor een info-avond over de mogelijke komst van een grootschalig munitiedepot in hun achtertuin: wat betekent dat voor mij, voor m’n gezin, m’n bedrijf, m’n toekomst? Maar op die vraag kwam geen duidelijk antwoord van de mannen van Defensie, simpelweg omdat ze het antwoord op die vraag in dit stadium ook niet weten.

Defensie heeft ruimte nodig

De boodschap die Roy Hemmelder en Wouter Giesen namens Defensie overbrachten in Weerselo was op zich helder: Defensie heeft ruimte nodig om onze veiligheid ook in de toekomst te kunnen garanderen. Ruimte om te kunnen oefenen met vliegtuigen en tanks, maar ook ruimte om munitie op te slaan. En omdat ruimte schaars is in ons land, zal het vinden van die ruimte ergens pijn gaan doen. Roy Hemmelder wees er in dit verband fijntjes op dat weerbaarheid niet alleen de verantwoordelijkheid van Defensie is, maar van ons allemaal.

Proces empathisch belicht

Hoewel Hemmelder en Giesen duidelijk hun best deden empathie te tonen, ontkwamen ze er toch niet aan vooral de procesmatige kant van hun verhaal te belichten. Die komt er in het kort op neer, dat er op dit moment 9 locaties in ons land zijn aangewezen, die mogelijk in aanmerking komen voor de vestiging van een grootschalig munitiedepot. Een gebied van 70 hectare, gelegen tussen Rossum, Weerselo en Agelo is er daar één van.

Munitiedepot bijeenkomst Weerselo 12092024_5
Beeld: Niels Wesselink

Geduld tot eind maart 2025

Een onafhankelijk bureau onderzoekt nu voor Defensie welk van deze locaties het meest of minst geschikt zijn. Het duurt nog tot eind maart volgend jaar voordat Defensie de uitkomsten van dat onderzoek kan voorleggen aan het kabinet. Pas als er een locatie is aangewezen, wordt duidelijk wat dit voor direct betrokkenen gaat beteken. “Als het besluit is gevallen, gaan we ook weer met de mensen in gesprek,” zo werd donderdagavond van de kant van Defensie verzekerd.

Munitieopslag reacties partijen infobijeenkomst 12092024
Lees ook
Dit vinden verschillende partijen van de informatiebijeenkomst over het veelbesproken munitiedepot

Glazen pui is onveilig

Dit betekende wel, dat vragen die nu al leven in Dinkelland, niet of maar ten dele konden worden beantwoord. Bijvoorbeeld, wat een munitieopslag voor zorgvoorziening Amanshoeve gaat betekenen. En of er nog wel nieuwe wijken kunnen worden ontwikkeld in dorpen, die in de C-zone liggen. Af en toe leidden antwoorden tot besmuikt gelach. Bijvoorbeeld waar het ging over de veiligheid van woningen in de C-zone. Die zijn volgens Defensie ‘veilig’ zolang ze geen glazen pui hebben. De opmerking dat campings in principe ook veilig zijn, ontlokte iemand in de zaal de opmerking: Mer dan kump d’r gen volk meer.

Lees verder onder de afbeelding.


Munitiedepot bijeenkomst Weerselo 12092024_4
Beeld: Niels Wesselink

Bom onder bed kleinkinderen?

Met name wanneer het persoonlijk werd gemaakt hadden de mannen van Defensie het moeilijk. Zo vroeg iemand uit de zaal op de man af: “Als u kleinkinderen heeft, zou u dan een bom onder hun bed leggen?” En een vrouw zei ‘heel onrustig’ te worden van de mogelijke komst van een munitieopslag. “Er is hier geen metrostation en er zijn ook geen schuilkelders.”

“Twente wordt een gevaarlijke zone”

Van meerdere kanten werd er op gewezen dat een munitieopslag een doelwit is voor een vijand, met alle gevolgen van dien voor omwonenden. “Twente wordt een gevaarlijke zone”, werd daar nog aan toegevoegd, vanwege andere doelwitten als Urenco en de vliegbasis Twenthe. De mannen van Defensie verzekerden dat dit ‘cumulatieve effect’ zal worden meegewogen bij het aanwijzen van een locatie.

Ook in beslotenheid geen duidelijkheid

Voorafgaand aan de druk bezochte openbare bijeenkomst in zaal Ensink, kregen mensen die in de A en B zone wonen in beslotenheid de gelegenheid om hun vragen en gevoelens van onrust neer te leggen bij de mannen van Defensie. Ook daar was sprake van gemengde gevoelens omdat de verwachte duidelijkheid over wat hen precies boven het hoofd hangt niet kon worden gegeven. Ook deze direct betrokkenen rest niets anders dan de komende maanden de vinger aan de pols te houden. Burgemeester John Joosten benadrukte donderdagavond nog eens dat er alle gelegenheid is om vragen te blijven stellen via de e-mail van de gemeente Dinkelland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.