Schuldhulpmaatje én de Boodschappenmand: dat zijn de twee pijlers van de stichting Bowie, Budget Ordenen Wierden-Enter, vertelt Bowie-voorzitter Dirk Getkate in de ochtendshow Twente wordt Wakker. De stichting vierde dit jaar haar koperen jubileum, en is op zoek naar een nieuwe locatie.
“De stichting is ontstaan vanuit de kerken in Wierden en Enter en zette zich met name in voor de schuldhulpverlening. Vrijwillige schuldhulpmaatjes hielpen en helpen mensen, die het overzicht op hun financiën kwijt zijn, daar weer zicht op te krijgen. Dat gebeurde vanaf 2011”, aldus Getkate.
“Kort daarna bleek ook, dat je soms kunt budgetteren wat je wilt, maar als er te weinig geld is, houdt het snel op. Toen is men begonnen met de Boodschappenmand, om mensen gedurende een bepaalde periode even te helpen met eens in de twee weken een mand met boodschappen.”
De gemeente Wierden subsidieert de activiteiten van Schuldhulpmaatje, benadrukt Getkate. “Schuldhulpverlening is een gemeentelijke taak. Op dat punt werken we samen met de gemeente Wierden. We krijgen ook aanmeldingen via de gemeente en als mensen echt in de schulden zitten, worden ze een periode begeleid door stadsbank Oost-Nederland. Dat in beeld brengen van de schulden neemt Schuldhulpmaatje voor haar rekening.”
“De Boodschappenmand is vergelijkbaar met de voedselbank. We hebben mensen die een aanvraag doen voor de boodschappenmand maar die verder niet in de schulden zitten. Deze mensen hebben dan soms even ondersteuning nodig. Als je alleen een bijstandsuitkering hebt kom je vaak niet in aanmerking voor een boodschappenmand. Soms is het wel zo dat we dan alsnog een boodschappenmand verstrekken om even wat lucht te geven.” Het grote verschil met de voedselbank is stichting Bowie alle boodschappen zelf koopt.
De benodigde middelen voor de Boodschappenmand en de speciale acties worden bijeengebracht door de lokale gemeenschap. Dat is een breed scala van kerken, Lions, Rotary, bedrijven en Werkgeverskringen, Stichting Marie, Roetgerink Foundation, Rabobank, en bijvoorbeeld ook de landelijke Stichting Jarige Job. Daarnaast doneren ook veel inwoners een periodieke gift. De afgelopen jaren zijn ook van de Provincie Overijssel gerichte subsidies ontvangen voor de Winteractie 2023 en voor de aanschaf van koel- en vriesapparatuur.
Niet onvermeld mag ook de inzet van de ruim 50 vrijwilligers blijven. De uren worden niet betaald en de onkosten veelal niet gedeclareerd.
Het aantal inwoners dat betrokken is bij Bowie blijft zo’n beetje op hetzelfde niveau, geeft de voorzitter aan. “Er is vaak ook schaamte en schroom om met een probleem te komen. Ik denk dat er ook veel onderling of in de familie opgelost wordt. Maar dat houdt ook een keer op.”
“Je ziet een tweedeling in de maatschappij: er is een groep die het gewoon goed heeft en zich prima redt, maar ook een groep die de eindjes niet aan elkaar kan knopen. Meestal omdat er echt te weinig inkomen is, maar in enkele gevallen ook omdat door mensen de prioriteiten niet helemaal goed gesteld worden.”
Bowie blijft nodig, ook na 12,5 jaar. De stichting is inmiddels op zoek naar een andere opslagruimte.
Getkate: “We hebben nu een hoekje in een hal, met een ander bedrijf. Fantastisch is dat we hier al die tijd geen huur en kosten voor energie hoefden te betalen. De huidige eigenaar, Teunissen Holding, gaat het pand echter verkopen. We zijn bezig om te kijken of we hier alsnog kunnen blijven zitten, in elk geval voor een of twee jaar. Desnoods tegen betaling; in dat geval zouden we wel iets moeten doen met onze begroting. Maar als dat niet lukt gaan we op zoek naar een andere ruimte, rond de 100 – 110 vierkante meter.”
Op dit moment worden enkele varianten verkend en in november wordt duidelijkheid verwacht voor in elk geval de komende twee jaar. Wie Bowie kan helpen met het vinden van een nieuwe opslag kan bellen met de voorzitter van Bowie, Dirk Getkate, op 0546-573890 of mailen naar [email protected].