Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Bornerbroek schieten de pompoenen uit de grond: ‘Volkomen uit de hand gelopen hobby’

De oogst bij de pompoenkwekers is momenteel in volle gang. Zo ook in Bornerbroek bij Gerbens Pompoenschuur. Eerder al vertelde Gerben Rouhof (21) bij 1Twente Vandaag over zijn grote passie. En dát wekte onze nieuwsgierigheid.

De koeien loeien je vriendelijk tegemoet op het erf aan de Lohuisstraat. We zijn hier bij het melkveebedrijf van de familie Rouhof. Terwijl de Greta 1 en Greta 2 de aandacht opeisen, is er geen ontkomen aan: het draait hier momenteel vooral om pompoenen. Veel pompoenen. ”Aantallen? Dan heb je het al gauw over zo’n 20.000 stuks die komende weken de deur uitgaan.”

Tot Halloween

Gerben Rouhof lijkt er zelf ook weer een beetje versteld van te staan als hij het over de omvang heeft. Als hovenier van beroep neemt hij in het oogstseizoen een paar maanden vrij om zich op z’n pompoenhandel te storten. Hij doet het er allang niet meer zomaar even bij in de avonduren. ”Het seizoen duurt tot Halloween. Daarna pak ik m’n werk als hovenier weer op.”

pompoenen Bornerbroek
Beeld: Björn van den Elst

Hobby werd business

De hele familie werkt mee sinds de liefhebberij van zoon Gerben business is geworden. Wie had ooit kunnen bevroeden dat het pakketje met kweekpotjes en pompoenzaadjes uit de supermarkt tot een kwekerij van deze omvang zou leiden?

“Tegen een kind zeg je niet snel nee en dus was z’n karretje leeg als hij weer thuiskwam”

”Op 9-jarig leeftijd reed hij met een karretje achter z’n skelter om de pompoenen uit die kweekbakjes in het dorp te verkopen”, vertelt moeder Annelies, die het gezicht van de winkel in de pompoenschuur is. ”Tegen een kind zeg je niet snel nee en dus was z’n karretje leeg als hij weer thuiskwam. Zo is het begonnen.”

Gerbens pompoenschuur Bornerbroek
Zo van het land na een wasbeurt de winkelschuur in
Beeld: Björn van den Elst

Natuurlijke kweek

Inmiddels runt hij een bedrijf, daarin gesteund door de rest van de familie. Gerben vertelt waarvoor z’n pompoenen worden verkocht, dat ze op natuurlijke wijze – ‘de term biologisch mogen we niet gebruiken’ – en zonder bestrijdingsmiddelen worden gekweekt en dat de oogst dit jaar uiteindelijk meevalt na de zorgen van een veel te nat voorjaar. ”Het zal zo’n beetje dezelfde opbrengst worden als vorig jaar en dat is een mooie meevaller.”

Video en montage: Bo Bruinink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.