Verkeer
Stuur appje
Zoek

Irma leert mensen de Twentse taal door tekeningen te maken

De Twentse taal lezen en begrijpen is voor velen al lastig genoeg, laat staan als Nederlands niet je eerste taal is – of als je lezen op zichzelf al moeilijk vindt. Wat moet je dan? Daar heeft Irma Hindriks iets op bedacht. Zij legt door tekeningen woorden uit en heeft daar haar beroep van gemaakt.

Door Hindriks ervaring in het onderwijs weet ze dat beeld bij sommigen makkelijker binnenkomt dan taal. Het ‘ondersteunend tekenen’ heeft de tekenares ingezet bij onder andere nieuwkomers, leerlingen met een taalachterstand en mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Op LinkedIn maakt de Oldenzaalse korte filmpjes, waar woorden letterlijk tot leven komen.

Universele taal

Hindriks geeft trainingen en workshops in het onderwijs, de zorg of bijvoorbeeld bij de kinderopvang. “Het helpt voor sommigen heel erg om woorden ook te laten 'zien'. Iedereen heeft baat bij beelden. Die zijn universeel, daar heb je geen woorden voor nodig.”

Ook in het Twents

Hoewel Hindriks in eerste instantie alleen Nederlandse woorden vertekende, is ze onlangs een serie begonnen in het Twents. Waarom ze dat doet? “Ik las op social-media dat er ook behoefte was aan filmpjes in het dialect. Ik dacht: moet ik dat wel doen? In het Twents? Maar ik dacht ook gelijk: dat is dan wel iets dat mij bijzonder maakt.” De tekenares nam spontaan een filmpje op, waar veel positieve reacties op kwamen.

Onmeunig

In het programma 1Twente Vandaag laat Hindriks zien hoe ze woorden uitlegt terwijl ze tekent. Ne reuriezer (een theelepeltje) of onmeunig (ontzettend) bijvoorbeeld. “Het mooie hiervan is dat je er echt een beeld bij vormt. Met de tekening haal je de taal veel beter terug, waardoor je het ook beter onthoudt.”

Lees verder onder de afbeelding.


Irma Hindriks tekent
Beeld: 1Twente Vandaag

Sommige woorden zijn makkelijker te tekenen dan anderen. De abstracte woorden hebben context nodig. “Als ik onmeunig uit wil leggen, dan teken ik – in dit geval – eerst een ijsje. Om vervolgens uit te leggen dat ik daar ontzettend veel zin in heb.”

Wil je meer (Twentse) woorden leren? Kijk dan op de LinkedIn-pagina van Hindriks.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.