Verkeer
Stuur appje
Zoek

GOGBOT in beeld: lasers, lichten en robots in de Enschedese binnenstad

  • Gogbot 2024 atom smasher 1
    Beeld: 1Twente
  • Gogbot 2024 atom smasher 1 4
    Beeld: 1Twente
  • Gogbot 2024 atom smasher 1 3
    Beeld: 1Twente
  • Gogbot 2024 atom smasher 1 2
    Beeld: 1Twente

Tijdens het GOGBOT-festival in Enschede werden bezoekers dit weekend weer ondergedompeld in een wereld van futuristische kunst, technologie en muziek. Bezoekers kregen de kans om niet alleen te kijken, maar ook interactief te reageren op de kunstwerken.

In een verduisterde Grote Kerk begroeten knipperende lichten je bij binnenkomst. Een rij lampen hangt aan een stellage aan het plafond en creëert een lijn van licht. Het werk, genaamd Depth Array, is van kunstenaar Robin Beekman en speelt met de diepteperceptie van de bezoeker.

Het thema van deze editie van GOGBOT is Atom Smasher, een alternatieve benaming voor een deeltjesversneller. Het festival, georganiseerd door PlanetArt, combineert kunst en muziek met technologie, altijd met een maatschappelijk tintje. De sfeer zit er zaterdagavond dan ook goed in op de Oude Markt.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Gogbot 2024 atom smasher
    Beeld: 1Twente
  • GOGBOT foto's 2024 2
    Beeld: 1Twente

In Metropool staat een interactieve installatie van kunstenaar Patrice ‘Pit’ Hubert. Bezoekers kunnen door aanrakingen op het werk bepaalde licht- en geluidseffecten opwekken. Zes bezoekers tegelijkertijd, waardoor er iedere keer een unieke lichtshow ontstaat.

Vrijwilligers

Het festival kan niet zonder vrijwilligers. In de Grote Kerk op de Oude Markt staan vrijwilligers Elijah en Daniella bij de ingang. Af en toe probeert iemand de kerk binnen te lopen met een biertje in de hand, maar die wordt snel tegengehouden. "Wij zorgen ervoor dat niemand met drinken of vapes de kerk binnengaat", zegt Daniëlla. Iedere avond heeft het duo een andere taak. Daniëlla studeert aan een modeopleiding op het ROC van Twente.

Vrijwilliger Elijah komt uit oorspronkelijk uit Kaapstad en woont nu elf maanden in Enschede: "Ik ben bezig met een PhD in computerwetenschappen op de universiteit. Door het vrijwilligerswerk ontmoet je allemaal nieuwe mensen, en dat maakt het leuk." Sommige werken zijn toch wat lastig te beschrijven. "Soms heb ik geen idee waar ik precies naar zit te kijken, maar het ziet er allemaal wel cool uit."

GOGBOT 2024 muziek
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.