Verkeer
Stuur appje
Zoek

Autismecafé Kick ASS in Enschede breidt uit en gaat strijd aan tegen eenzaamheid

Het gaat goed met het Enschedese café Kick ASS van Eline Brouwer en Madelon Sterk. Dat blijkt wel uit de toekomstplannen van de twee dames met het café voor mensen met autisme. Ze startten anderhalf jaar geleden met het initiatief in de Performance Factory, maar nu de maximale capaciteit is bereikt moeten ze op zoek naar extra plek. Daarnaast organiseren ze speciale bijeenkomsten tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

Een speciaal café voor mensen met autisme moest er komen, vonden de initiatiefnemers. “Er is heel veel anders dan in een normaal café. We hebben geen muziek aan en alleen sfeerverlichting”, zegt Brouwer. Ze heeft zelf een vorm van autisme en weet zodoende wat de doelgroep nodig heeft. “Wij besteden veel aandacht aan dat mensen zich welkom voelen en bij de groep betrokken worden.”

Laagdrempelig

Dat Kick ASS café, waarin ASS staat voor autisme-spectrum-stoornis, wordt één keer per maand op vrijdagavond gehouden in de Performance Factory. Bezoekers kunnen komen en gaan wanneer zij zelf willen. Er worden spelletjes gespeeld en er kan koffie, thee of fris worden gehaald aan de bar. Daarnaast zijn ook andere initiatieven georganiseerd als een stadswandeling met een picknick. “Je ontmoet nieuwe mensen. En het klikt, omdat je eenzelfde achtergrond hebt.”

“Als je dat bij ons kunt oefenen, wordt het buiten ons café ook minder spannend.”

Er zijn geen thema’s of verplichtingen verbonden aan de bijeenkomsten; alles om het zo laagdrempelig mogelijk te houden. "Contact leggen met anderen gaat bij ons makkelijker", zegt Sterk. "En als je dat bij ons kunt oefenen, wordt het buiten ons café ook minder spannend."

Uitbreiding

De formule kan na anderhalf jaar een succes worden genoemd. “We zitten nu met ruim twintig bezoekers per avond ook bijna aan de capaciteit van de ruimte”, vertelt Brouwer. “Terwijl we nog heel veel mensen te bereiken hebben.”

Reden voor de initiatiefnemers om uit te breiden. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar twee ontmoetingen per maand plaatsvinden. Wat de tweede locatie wordt, blijft nog even geheim. “Dat mogen we nog niet verklappen”, zegt Brouwer lachend. Sterk vult aan: “Het is wel een centraal gelegen plek."

Eenzaamheid

Ook in de komende Week tegen Eenzaamheid organiseert het café drie extra bijeenkomsten. “Het is recent meer in het nieuws dat veel jongeren de deur niet meer uitkomen. Dat zijn best vaak jongeren met autisme of andere psychische problemen”, legt Brouwer uit. “Door de bijeenkomsten verspreid over Enschede te houden hopen we zoveel mogelijk jongeren dicht bij hun huis te helpen om die stap buiten de deur wel te zetten.”

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 29 september, vanaf 10.00 tot 12.30 uur in De Magneet. De volgende op 30 september is in ’t Proathuus van 19.00 tot 22.00 uur. De laatste is in buurthuis Beien op 2 oktober en duurt van 10.00 tot 13.00 uur.

Eline Brouwer Madelon Sterk Ernst Bergboer
Autismecafé Kick ASS van Eline Brouwer (links) en Madelon Sterk breidt uit
Beeld: Ernst Bergboer

Het Kick ASS autismecafé is elke voorlaatste vrijdag van de maand geopend. Meer informatie kun je vinden op de Instagram-pagina van het initiatief.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.