Verkeer
Stuur appje
Zoek

En weer 100 dagen in tentje voor stadhuis Almelo: wat bezielt deze ‘kampeerder’?

Voorbijgangers zagen het grijze tentje voor het gemeentehuis in Almelo maandagochtend alweer staan. De kampeerder is terug. Ooit z’n huis uitgezet en hij wil weten waarom. ”Dat is me nooit verteld.”

De man stelt zich voor als Ray Beukers wanneer we in de vroege ochtend bij hem ‘aankloppen’. ”Momentje”, klinkt het vanuit het mini-iglotentje aan de gracht tegenover de ingang van het stadhuis. Achter de draaideur van het stadhuis heeft een beveiliger dan al positie ingenomen.

Persoonlijke dossiers

Ray Beukers zegt uitstekend te hebben geslapen en staat ons graag te woord. Het blijft alleen de vraag waar het nu eigenlijk om gaat. ”Om mijn persoonlijke dossiers. Die wil ik inzien om te weten hoe het tot huisuitzetting is kunnen komen.”

Almelo kampeerder voor gemeentehuis
Beeld: Björn van den Elst

'Waarheidsbevinding'

Voorbijgangers op weg naar hun werk kijken er al niet raar meer van op. Aan het relaas van Beukers valt nauwelijks een touw vast te knopen. Er is teveel gebeurd, ook in de relationele sfeer, om in een paar minuten een goed beeld te schetsen. ”Het gaat over waarheidsvinding. Als ons rechtssysteem en politiek zich met elkaar verweven, loop het vast.”

Geweigerd

De campinggast wil naar binnen als het stadhuis om 8 uur opengaat. Beukers blijkt ongewenst. Hij wordt geweigerd door de beveiliger en baalt. Zelf vindt-ie dat hij als inwoner van Almelo het recht heeft om het stadhuis te betreden tijdens reguliere openingstijden. ”Alleen op afspraak”, meldt de beveiliger.

Geweigerd bij ingang stadhuis
Beeld: Björn van den Elst

Bibliotheek Hengelo

Ray Beukers pakt vervolgens z’n tentje op en verbergt z’n mobiele slaapplek ergens in de buurt. Een illusie armer. ”Nee hoor. Ik ga net zolang door tot ik antwoorden krijg.” Daarvoor heeft hij voorlopig nog 99 dagen de tijd. Waar hij daags verblijft voor hij ’s avond weer in z’n tentje kruipt? ”Meest in de bibliotheek in Hengelo…”

Video en montage: Bo Bruinink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.