Tamo Meijer (24) en Jelmer Becker (23) zijn dit najaar vier maanden fulltime bezig met het vraagstuk hoe we als mensheid zo min mogelijk weggooien en zoveel mogelijk hergebruiken. Met een duur woord: circulariteit. Oud-Hengeloër (Meijer) en oud-Lonnekernaar (Becker) maken deel uit van de Nationale Denktank 2024 en mogen samen met 18 andere knappe koppen nadenken over dit maatschappelijke probleem.
Al jaren wordt er zo'n Nationale Denktank gevormd. Dit jaar is het thema dus 'circulariteit'. Oud-premier Jan Peter Balkenende trapte de Nationale Denktank 2024 eind augustus af met de woorden: "Jullie hebben een cruciale opdracht, waar veel creativiteit voor nodig is. Het is voor mij een no brainer dat we naar een circulaire maatschappij toe moeten."
Daarmee zijn Becker (nu woonachtig in Utrecht) en Meijer (nu Amsterdam) het hartgrondig eens: "Wij vinden dit zo'n belangrijk onderwerp dat we het geen probleem vinden om vier maanden lang, vijf dagen in de week, geheel vrijwillig en zonder vergoeding hierover na te denken en oplossingen aan te dragen." De denkers doen dat in een leegstaand pand van het UWV in Amsterdam.
De Nationale Denktank is een onafhankelijke stichting die ieder jaar twintig pas afgestuurde jonge denkers uit het hele land samenbrengt en zich richt op het aanpakken van maatschappelijke problemen. Eerdere edities werd er gefocust op bijvoorbeeld de ouderenzorg, het onderwijs en biodiversiteit. Deze editie houden de denkers zich bezig met de knelpunten en kansen op de weg naar een circulaire maatschappij in Nederland. Daarbij kijken ze naar vier deelgebieden: zorg, industrie, bouw en grondstoffen. Het selectieproces bestaat uit drie rondes, waarin ieders achtergrond en motivatie aan bod komt. Het spreekt voor zich dat Tamo Meijer en Jelmer Becker al die rondes glansrijk hebben doorstaan.
Deelnemers krijgen een kleine onkostenvergoeding en kunnen eventueel een beurs aanvragen, maar daarmee houdt het wel op. "Het werk drijft op pure passie en het staat natuurlijk goed op je cv", aldus het tweetal. Vaak starten de deelnemers uiteindelijk een eigen bedrijf, alleen of met anderen, dat voortborduurt op de conclusies van de denktank.
Tamo Meijer, die in Hengelo naar het Bataafs Lyceum ging, studeerde Internationale Bedrijfskunde in Rotterdam. Oud-Lonnekernaar Jelmer Becker, die in Oldenzaal naar het Carmel College ging, studeerde Bouwkunde op mbo-niveau en maakte naam als voorzitter van JOB MBO, de landelijke jongerenorganisatie, die opkomt voor de rechten van mbo-studenten.
Meijer vindt de verschillende achtergronden van de leden bijzonder inspirerend: "Opleidingsniveau of afkomst maakt niet uit. Het gaat erom dat je iets toevoegt aan het proces en dat doet iedereen met zijn of haar eigen specifieke achtergrond en kennis. Een goede vriend van mij deed vorig jaar mee en was zo enthousiast, dat ik mij voor dit jaar heb aangemeld."
De afgelopen weken keken de leden van de NDT naar geslaagde en minder geslaagde projecten in het land en vroegen zich af wat bepaalt of iets slaagt of niet. Tamo Meijer: "Ik las over het circulair ambachtscentrum in mijn oude woonplaats Hengelo. Wat bleek? Ondanks de mooie plannen bleek het niet levensvatbaar. Waarom niet en wat is er nodig om het alsnog leven in te blazen? Dat soort vraagstukken pakken we op. Mogelijk heeft Hengelo er straks dus ook iets aan, haha."
Waar Meijer zich met een werkgroepje richt op uitdagingen in de industrie, kijkt Becker naar de bouw: "Er wordt steeds vaker circulair gebouwd in Nederland. Vanuit mijn opleiding heeft dat mijn grote interesse. Het traditionele bouwen is voor mij niet interessant, maar ik ben wel geïnteresseerd in mensen die op die manier bouwen. Ik wil hen namelijk overtuigen van het feit dat het anders kan en moet. Alleen dan maak je echt impact."
Op de vraag wanneer het project voor hen geslaagd is, antwoordt Meijer: "Als we in Nederland meer gaan durven om voorop te lopen."