Een Enschedese moeder en haar twee minderjarige kinderen staan toch niet op straat. Na inmenging van de bestuursrechter heeft burgemeester Roelof Bleker besloten om de sluiting van een huurwoning in het centrum - en daarmee de onvermijdelijke huisuitzetting - niet door te zetten. Dat zei de burgemeester maandagavond in het vragenuurtje van de gemeenteraad.
De PvdA-fractie stelde de zaak - waarover 1Twente vorige maand berichtte - aan de kaak, omdat er minderjarige kinderen in het spel zijn. Vlak voor de zomervakantie werd in de gemeenteraad namelijk nog een motie van coalitiepartner ChristenUnie aangenomen waarin het college is opgedragen om aandacht te hebben voor kinderen als de ouder wordt aangehouden. De PvdA wil nu weten hoe de burgemeester de uitspraak van de rechter meeneemt in zijn bevoegdheden.
Nu had Bleker in de bovengenoemde zaak moeilijk de uitkomst van de motie al kunnen meenemen. Het besluit om de huurwoning voor drie maanden op slot te zetten was namelijk al voor die gemeenteraadsvergadering genomen.
In de betreffende woning aan de Veenstraat is tijdens een doorzoeking op 29 februari een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen. Dat wil zeggen: op het moment dat politieagenten in de woning waren, ging de (ex-)partner van de vrouw er met een rugzak vandoor. In de rugzak zat een zak met 1136 XTC-tabletten en 105,48 gram cocaïne. In de woning zelf werd een paar gram cocaïne gevonden.
Burgemeester Roelof Bleker hanteert een lik-op-stukbeleid als het om drugshandel gaat. Ook in dit geval besloot Bleker om de huurwoning voor drie maanden te sluiten. Maar de bestuursrechter - waar de bewoonster in beroep ging - floot hem terug.
Wat meespeelt is dat de vrouw op het moment van de doorzoeking niet thuis was en de drugs in een rugzak van haar ex-partner zaten. De anonieme meldingen van drugshandel en daarbij gepaarde overlast die de gemeente als bewijslast opvoerde, waren nog van 2023.
De rechter droeg Bleker op om een nieuw onderbouwd besluit te nemen over het sluiten van de woning. Maar zover gaat het niet komen, zegt hij deze maandagavond. "Een aantal rechters oordelen strakker op de burgemeesterlijke bevoegdheden", zegt hij over het 'ontbreken' van bewijslast. "In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat het niet door kan gaan. En we gaan ook niet in beroep."
De burgemeester zegt dat er altijd hulpverlenende instanties worden betrokken als er kinderen in het spel zijn. "We bieden in zo'n geval alternatieven aan, maar dan moeten bewoners die wel accepteren", aldus Bleker. Hij zegt dat hij gaat kijken wat er volgende keer beter kan in een soortgelijke situatie.
Dit betekent dat de vrouw en haar twee kinderen hun huurwoning niet hoeven te verlaten. In het geval van drugshandel (en dus sluiting van de woning) gaat een woningcorporatie normaal gesproken over tot ontbinding van het huurcontract. Daarvan was ook in dit geval sprake, maar een kort geding dat verhuurder De Woonplaats had aangespannen werd vorige maand na de uitspraak van de bestuursrechter al ingetrokken. Burgemeester Bleker zegt dat de gemeente wel in gesprek blijft met buurtbewoners die zorgen geuit over de betreffende woning.