Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet negen maar zeven vuurwerkopslagen in Enschede, maar evengoed ‘een lastige kwestie’, volgens burgemeester Roelof Bleker

Roelof Bleker 01
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede telt zeven vuurwerkopslagen, die ‘vaak’ in woonwijken liggen. Dat stelde burgemeester Roelof Bleker, verantwoordelijk voor veiligheid in Enschede, maandagavond in antwoord op vragen van van GroenLinks-voorman Bart Peeters Weem. “We doen wat we kunnen, maar het is een lastige kwestie.”

Aanleiding voor de vragen van GroenLinks was een publicatie van 1Twente van twee weken geleden. Volgens onderzoek van EenVandaag, eerder dit jaar, zou Enschede negen vuurwerkopslagen tellen, waarvan acht in woonwijken. Eind december vorig jaar kwam een rapport uit waarin werd geconcludeerd dat ook licht vuurwerk in opslag bij brand massa-explosief kan reageren. Begin dit jaar werden de blusinstructies aangepast: ontruimen in plaats van blussen.

Blusinstructies niet praktisch uitvoerbaar

Die nieuwe blusinstructies zijn niet uitvoerbaar, erkende Bleker. Bij brand moet het gebied rond de opslag in een straal van 500 tot 1000 meter moeten worden ontruimd. Blussen bij brandend vuurwerk - zo bleek al eerder uit onderzoek - heeft geen zin, bovendien is het risico voor brandweerlieden (en omwonenden) te groot. Dat laatste is met het oog op de mogelijkheid van een massa-explosieve reactie.

“Dit speelt overal in Nederland”

Maar een woonwijk tijdig ontruimen in het geval er brand uitbreekt in een dergelijke opslag? Dat levert de nodige praktische problemen op, iets waar de brandweer ook mee in zijn maag zit, zo liet de burgervader doorschemeren.

‘Geen acuut probleem’, maar koerswijziging is nodig

Bleker stelde dat de opslagen in Enschede voldoen aan de geldende voorwaarden, dat daar ook op wordt gecontroleerd en dat er dus geen acuut probleem is. Maar hij gaf ook toe dat er een ‘koerswijziging’ nodig is als het om vuurwerkopslagen gaat. Hij wees daarvoor naar het Rijk. “De minister zou voor het zomerreces komen met een voorstel, dat is niet gebeurd.”

Voorplat review Van Buitenen
Lees ook
Blusinstructies vuurwerk eindelijk aangepast en hoe Johan Remkes brandweer, burgers en Enschede het bos instuurde

Gemeenten hebben ook geen mogelijkheden om vuurwerkopslagen te weigeren of te sluiten. In dat opzicht zitten gemeenten ook in een spagaat tussen huidige regelgeving voor vuurwerkopslag en recente inzichten in de risico’s. Volgens Bleker wordt de discussie over het dilemma gevoerd binnen de VNG en de Veiligheidsregio’s, want ‘dit speelt overal in Nederland’. Enschede heeft binnen die verbanden bij de minister aangedrongen op duidelijkheid.

Verbod op opslag in woonwijken?

Realistisch gezien ligt het voor de hand dat die koerswijziging een verbod op vuurwerkopslagen in woonwijken zal inhouden. Of een drastische vermindering van de toegestane hoeveelheden; nu mag er tienduizend kilo worden opgeslagen en kan worden volstaan met een melding. Mits de opslag aan - inmiddels achterhaalde - eisen voldoet.

20240905 vuurwerk niels wesselink
Lees ook
Enschede telt veel vuurwerkopslagen in woonwijken (en vindt het moeilijk om daar vragen over te beantwoorden)

Die eisen gaan onder meer over de aanwezigheid van een sprinklerinstallatie (maar eenmaal brandend vuurwerk kan volgens deskundigen niet met water worden geblust), rookmelders en de afstand tot aanpalende panden.

Bij een eventueel verbod op vuurwerkopslag in woonwijken, of een flinke reductie van toegestane hoeveelheden opslag, is het natuurlijk ook de vraag wat er moet gebeuren met die zeven (of toch acht) al bestaande opslagen in de stad. En wie de kosten voor verplaatsing, sluiting of aanpassing moet gaan dragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.