Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Koerswijziging in Den Haag, maar herstel natuur ‘Landgoederen Oldenzaal’ gaat gewoon door

Landgoederen Oldenzaal
De herstelmaatregelen in het Natura 2000-gebied ‘Landgoederen Oldenzaal’ hebben als doel het beschermen en uitbreiden van kwetsbare natuurtypes zoals het vochtige alluviale bos.
Beeld: Provincie Overijssel

Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) mag dan een streep hebben gehaald door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), dit betekent niet dat alle in gang gezette provinciale projecten om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken stil komen te liggen. Zo vindt er op donderdag 19 september in Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte een informatiebijeenkomst plaats over het ontwerp-projectbesluit voor het Natura 2000-gebied ‘Landgoederen Oldenzaal’.

Natura 2000-gebied sinds 2013

Nadat ‘Landgoederen Oldenzaal’ al in 2013 werd aangewezen als Natura 2000-gebied, zijn de gestelde natuurdoelen sindsdien uitgewerkt in zowel een beheerplan als een inrichtingsplan. In 2019 stelden Provinciale Staten het Provinciale Inpassingsplan (PIP) 'Landgoederen Oldenzaal' vast, gericht op natuurherstel en planologische bescherming. Dit PIP werd aangevochten bij de Raad van State, die op 30 juni 2021 een uitspraak deed waardoor het PIP grotendeels onherroepelijk werd.

Herstelmaatregelen

Het ontwerp-projectbesluit dat nu voor ligt, richt zich specifiek op de deelgebieden ‘De Reuver’ en ‘Omgeving Liesketbeek/Snoeyinksbeek’. In het besluit dat in juli dit jaar door Gedeputeerde Staten werd vastgesteld, zijn enkele planologische wijzigingen en correcties die voortkomen uit voortschrijdend inzicht en nieuwe afspraken met grondeigenaren verwerkt. De herstelmaatregelen zijn gericht op het tegengaan van verdroging en het verminderen van verrijking door meststoffen, met als doel het beschermen en uitbreiden van kwetsbare natuurtypes zoals het eiken-haagbeukenbos en het vochtige alluviale bos.

icon_main_info_white_glyph

Aan de voet van de stuwwal

Het gebied Landgoederen Oldenzaal ligt aan de voet van de stuwwal van Oldenzaal tussen Oldenzaal, Losser en Lutte. Het zuidelijk deel omvat het westelijk deel van het beekdal van de Snoeijinksbeek, gekenmerkt door hoogteverschillen, houtwallen, opgaand geboomte, bossen en vochtige en schrale graslanden en heideterreinen. De bossen bestaan uit eiken-berkenbos, beuken-eikenbos, eiken-haagbeukenbos en elzen-vogelkersbos. Voorts komen doornstruwelen voor en restanten van droge rivierduingraslanden. In het gebied liggen een aantal landgoederen die bestaan uit een afwisseling van naald- en loofbos, houtwallen, weilanden en akkers. Een groot deel van het gebied bestaat uit oud beuken- en eikenbos. In Boerskotten ontspringt de Snoeijinksbeek. In het noordelijk deel ligt een heuvelachtig terrein met een afwisseling van oude loof- en naaldbossen, graslanden (waaronder dotterbloemhooilanden), houtwallen en boerderijen. Aan de voet van de Tankenberg liggen enkele bronnen.

Erve De Reuver
Melkveehouder Kevin Hunder moest in 2020 vertrekken van het al ruim 400 jaar bestaande erve De Reuver om ruimte te maken voor natuurherstel in Natura 2000-gebied ‘Landgoederen Oldenzaal’.
Beeld: Redactie Twente FM

Verstrekkende gevolgen

Dat de gevolgen van projecten in het kader van de aanwijzing tot Natura 2000-gebied verstrekkend kunnen zijn, ondervond melkveehouder Kevin Hunder. Al in 2020 zag hij zich gedwongen te vertrekken met zijn bedrijf vanwege de beperkingen die hem werden opgelegd. Hunder nam een melkveebedrijf in Vinkenbuurt (nabij Balkbrug) over om daar verder te boeren. Daarmee kwam na ruim 400 jaar een eind aan het familiebedrijf, bekend onder de naam erve De Reuver, aan de voet van de Paasberg.

Inzage en zienswijzen

Tijdens de informatieavond op donderdag 19 september is er gelegenheid vragen te stellen en informatie in te winnen over het ontwerp-projectbesluit voor het Natura 2000-gebied ‘Landgoederen Oldenzaal’. De bijeenkomst vindt plaats van 19.00 tot 21.00 uur in Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte. Het ontwerp-projectbesluit, inclusief bijlagen, is digitaal beschikbaar op de website van de provincie Overijssel: www.overijssel.nl/loket/ter-inzage. De stukken kunnen op afspraak worden ingezien in het gemeentehuis van Losser en het provinciehuis in Zwolle. Tijdens de inzageperiode, die nog tot en 21 oktober loopt, kunnen zienswijzen digitaal, schriftelijk of mondeling worden ingediend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.