Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bewoners Swafert: 'Gemeente Hengelo, zorg dat we niet wéér in de klauwen van een investeerder vallen'

Cor van den Berg en Margriet Flokstra zijn de bezorgde bestuursleden van de twee bewonerscommissies van 't Swafert. In Hengeloos Peil uiten ze hun zorgen over de aanstaande verkoop van het 420 appartementen tellende wooncomplex in Groot-Driene. Een complex met veel achterstallig onderhoud. Maar Van den Berg is ook voorzichtig optimistisch: "Dit biedt ook zeker kansen."

Hij laat dat positieve geluid horen vanaf De Zeepkist, de rubriek waarin Hengeloërs hun hart laten spreken. Zijn betoog begint somber van toon: "Wij bewoners hebben al jaren met achterstallig onderhoud en verloedering van het complex te stellen. Wat ooit een gemoedelijke en veilige plek was, is veranderd in een complex waar het nauwelijks prettig wonen is. Gebreken stapelen zich op en onze leefomgeving wordt er niet beter op."

Echter, daarna klinkt het opgewekter: "Maar er is kans op verandering! Het complex staat te koop en dat biedt kansen. Daarom spreken wij, de bewonersorganisaties, een duidelijke wens uit: wij willen een lokale en sociale nieuwe eigenaar die écht om het complex en de bewoners geeft."

“Hoe kan de gemeente er voor zorgen dat we niet weer in de klauwen van zo'n investeerder komen?”

Volgens Margriet Flokstra overheerst bij velen de bezorgdheid: "Dat merkten we tijdens drie speciaal belegde bewonersavonden. Liefst 82 mensen waren daar aanwezig. Je hoort dan reacties als: 'Ze gaan alles verkopen', 'We moeten eruit' en 'We krijgen weer een investeerder uit Toren C in Amsterdam'. Die onzekerheid is frustrerend."

icon_main_info_white_glyph

Fuldauer

Het wrange is dat 't Swafert begin jaren zeventig werd gebouwd met geld van de toenmalige Fuldauer Stichting, genoemd naar en opgericht door de Hengelose Arthur Fuldauer, die zich sterk maakte voor een betere huisvesting van ouderen. Het complex werd in 1999, nadat er in 1997 een vleugel was bijgebouwd, door de stichting van de hand gedaan voor een bedrag van zo'n 900 duizend euro. Sindsdien is het in handen van particuliere investeerders. De stichting werd met ingang van dit jaar een 'fonds' en draagt nu dan ook de naam 'Fuldauer Fonds'

Vroeger woonden er alleen ouderen (zie infoblok) in het complex, maar de eigenaar heeft die eis enige tijd geleden losgelaten. In het oudste deel is nu iedereen welkom en daar wonen dan ook veel jonge mensen, in het nieuwe deel geldt nog wel de eis dat je 55 jaar of ouder moet zijn om in aanmerking te komen. Het complex valt in de categorie sociale huur; appartementen zijn te huur vanaf zo'n 550 euro.

240830 swafert OOST
Lees ook
SP Hengelo: 'Fuldauerfonds en gemeente, trek de knip voor 't Swafert'

Gespreksleider Niels Veurink: "Die mix van leeftijden is toch juist mooi? De overheid wil toch graag dat jong en oud door elkaar wonen en naar elkaar omkijken?" Margriet Flokstra: "Zo werkt het niet helemaal en dat komt door de manier van toewijzen. Iedereen kan hier iets huren, mensen met een minimuminkomen, maar ook mensen die bij wijze van spreken 10.000 euro in de maand verdienen. Dat kan bij een wooncorporatie als Welbions niet."

'Stop de verloedering'

Van den Berg en Flokstra zoeken een 'eigenaar die niet alleen het achterstallig onderhoud aanpakt, maar ook investeert in de toekomst van ‘t Swafert'. Zo besluit Van den Berg zijn betoog op De Zeepkist: "We willen goede woningen, waar mensen van alle leeftijden samen kunnen leven. Een goede balans tussen jong en oud is wat ons complex weer leefbaar en herkenbaar zal maken. Maar bovenal willen we ons weer veilig en comfortabel voelen in ‘t Swafert. De verloedering moet stoppen."

Van label E naar label C

Een 'gewone renovatie' zou voor een aspirant-koper misschien nog wel te doen zijn, maar er moet verduurzaamd worden. Woningen zijn slecht geïsoleerd: het merendeel heeft energielabel E en wettelijk gezien zullen de woningen moeten worden opgewaardeerd tot C. De vraag is welke investeerder daar trek in heeft.

'Zij plakken alleen pleisters'

Flokstra: "De huidige eigenaar in elk geval niet. Daarom wil die er ook vanaf. Zij plakken pleisters, ze doen niks wat níet verplicht is. Zelfs de brandveiligheid is niet op orde." Flokstra roept de gemeente op om de kant van de bewoners te kiezen: "Hoe kan de gemeente er voor zorgen dat we niet weer in de klauwen van zo'n investeerder komen? We hoeven niet te horen wát er allemaal mogelijk, want dat weten we zelf ook wel. Maar hoe krijgen we de gemeente naast ons staan?"

'Gatenkaas'

SP-raadslid Vincent Mulder is bang dat de eigenaar de woningen per stuk te koop gaat aanbieden, waardoor er 'een gatenkaas ontstaat'. Voorafgaande aan het gesprek vertelde hij tegen 1Twente: "Je krijgt dan huur naast koop, waardoor er nog minder binding zal zijn. Je hebt dan huurders verenigd in een bewonerscommissie en eigenaren die samen een vereniging van eigenaren vormen. Dit lijkt mij het slechtst mogelijke scenario."

Vrijdag 20 september zijn de Hengelose raadsleden uitgenodigd om zelf een kijkje te komen nemen in 't Swafert.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.