Eieren die letterlijk op de lopende band de stallen uit komen rollen en vrijwel gelijk klaar zijn voor transport. Bij Reggedal Eieren in Enter is dit de werkelijkheid. De eieren worden op dezelfde boerderij gelegd, geïnspecteerd, gewogen, gesorteerd, verpakt en vervoerd. "Zo vers mogelijk naar de klant", vertelt Gerrit Wessels, mede-eigenaar van Reggedal Eieren.
Reggedal Eieren is een echt familiebedrijf. “Eind jaren '50 zijn mijn ouders gestart met het bedrijf”, blikt Wessels terug. Hij is tegenwoordig samen met broer Henk eigenaar en wordt er gekeken naar de toekomst. “Sinds vorig jaar zit ook mijn jongste zoon in het bedrijf, dus er is opvolging”, zegt Wessels trots.
“Onze ouders zijn begonnen met 500 kippen en die hobby is een beetje uit de hand gelopen, want we hebben er nu een paar meer”, vertelt hij lachend. Dat aantal is in ruim zestig jaar tijd opgelopen naar 145.000 kippen, verdeeld over twee locaties: de scharrelboerderij in Enter biedt plaats aan 30.000 legkippen, de luxere scharrelstal in Mariënberg aan 115.000.
Het Enterse bedrijf levert jaarlijks zo’n 50 miljoen eieren. Wessels: “40 tot 42 miljoen is eigen productie. Daarnaast vermarkten we 8 miljoen eieren voor pluimveehouders uit de regio. Dat zijn bio-eieren en uitloopeieren.” Het verschil tussen het Reggedal Ei en het Noaber Ei is simpel: alleen de merknaam is anders. “In Twente is het Reggedal Ei wel bekend, maar in de Achterhoek en Drenthe bijvoorbeeld niet. Noaber Ei klinkt bekend en vertrouwd”, legt Wessels uit. De naam Noaber Ei wordt aan de eieren gegeven als het in de winkel te vinden is, het Reggedal Ei wordt geleverd aan horeca en instellingen.
Lees verder onder de afbeelding.
Het transport van de vele eieren doet de boerderij zelf, door middel van vrachtwagens waar groot Reggedal Eieren op pronkt. Dit is volgens Wessels uniek in de branche. “Weinig bedrijven doen dit zelf. Hierdoor zorgen we ervoor dat de eieren zo vers mogelijk bij de consument worden geleverd.”