Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Enschede leggen nu ook politieagenten een gebiedsverbod op bij herhaaldelijke overlast

20240918 Pixabay gebiedsverbod waarschuwing
Beeld: Pixabay

Iemand de toegang tot een bepaald gebied ontzeggen is een bevoegdheid die normaal gesproken op het bordje van de burgemeester ligt. Maar Enschede is één van de steden waar ook politieagenten nu gebiedsverboden kunnen opleggen. Sinds de invoering van de maatregel, vorige maand, is al twee personen tijdelijk te toegang tot de binnenstad ontzegd.

Een gebiedsverbod is een zware maatregel, meestal bedoeld om een notoire overlastplegers een tijdje te weren van een bepaalde locatie. Ook in het geval van drugshandel en -gebruik in de openbare ruimte, bij voetbalrellen of in situaties van huiselijk geweld worden gebiedsverboden uitgedeeld.

24-uursverbod

Omdat het om een vrijheidbeperkende maatregel gaat, moet zo'n beslissing op basis van een dossier worden onderbouwd. De bal ligt in zo'n geval meestal bij de burgemeester. In ieder geval als het om een verbod voor langere tijd gaat.

Maar volgens Roelof Bleker is het wenselijk gebleken om ook politieagenten het mandaat te geven om gebiedsverboden op te leggen. "In de APV is daarom een 24-uursverbod opgenomen", zei Bleker maandagavond toen EnschedeAnders maaandagavond in het vragenuurtje van de gemeenteraad naar het nut en de noodzaak van de maatregel vroeg.

Twee keer uitgedeeld

"We hebben dit gedaan om herhaaldelijke overlast te voorkomen", aldus Roelof Bleker. Met name op uitgaansavonden kan een overlastpleger sneller worden aangepakt. Wie, ondanks aanmaningen, vervelend blijft doen, kan voor 24 uur lang de toegang tot bijvoorbeeld de Oude Markt (of een ander gebied) worden ontzegd.

Bleker: "Als iemand dan toch blijft, is diegene in overtreding en kan die worden opgepakt." Een gebiedsverbod voor 24 uur is inmiddels al twee keer door de politie in Enschede uitgedeeld. De nieuwe maatregel wordt op een later moment geëvalueerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.