Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jennyca geeft jongeren uit Twente een stem in Den Haag: ‘Neem ze serieus’

-
Beeld: Ernst Bergboer

Meepraten over de politiek is voor de Enschedese Jennyca Herik niets nieuws. Nu mag ze van haar passie voor tenminste één jaar haar werk maken. Ze zit in de Nationale Jeugdraad van Nederland. Zo kan ze niet alleen haar eigen stem, maar ook die van andere jongeren uit Twente laten horen.

Al vanaf de middelbare school is Jennyca geïnteresseerd in politiek. Ze begint in de leerlingenraad, maar ontdekt dat dit niet bij haar past. Als de oproep komt om bij de Enschedese Jongerenraad aan te schuiven, meldt ze zich aan. Daar hoopt ze vooral verandering te maken wat betreft diversiteit. “Zodat het een beetje meer een weerspiegeling werd van de samenleving”, vertelt de Enschedese. Nu gaat ze nog een stap verder: de Nationale Jeugdraad.

Van vrijwilliger naar betaalde functie

Het is twee jaar geleden dat Jennyca afscheid heeft genomen van het vrijwilligerswerk bij de Enschedese Jeugdraad. Toch verliest ze haar belangstelling voor politiek niet. In februari stuurt ze een sollicitatiebrief naar de Nationale Jeugdraad, de grootste jongerenorganisatie van Nederland. Een aantal maanden later wordt ze gebeld met het goede nieuws: ze mag aan de slag.

icon_main_info_white_glyph

De Nationale Jeugdraad

Als bestuurslid Lokale Inspraak luistert ze naar wat de jeugdraden van gemeenten zeggen. Dit gaat over heel Nederland, maar ook over Twente. Zij neemt wat haar daar verteld wordt mee naar Den Haag en laat op die manier de belangen van de jongeren horen.

Het is voor de Enschedese van belang dat haar leeftijdsgenoten daadwerkelijk iets te zeggen krijgen in de politiek. “Neem ze serieus. Je ziet nu dat er van tevoren al beslissingen worden gemaakt en dat er dan wordt gedaan alsof jongeren mee mogen praten.” Ze wil dat schijnparticipatie verdwijnt. Dat wil zeggen dat het lijkt alsof jongeren invloed hebben terwijl dit niet het geval is. “Dat is wel echt een heel groot probleem. Het komt erg vaak voor.”

Iedereen moet wat toevoegen

Er zijn al veel jongeren in Nederland actief bezig met de politiek. Toch is er nog ruimte voor verbetering. “Met name aan de randen van het land”, vertelt het jonge bestuurslid. In die steden doet volgens haar nog lang niet genoeg jeugd mee, waardoor gaten ontstaan. “Maar ook in de randstad spelen problemen rondom de jongerenparticipatie.”

Ze hecht hier zelf veel waarde aan. Jennyca vindt het belangrijk dat zij en de jongeren iets te zeggen hebben over hoe het later moet gaan. Ze moedigt dit dan ook zeker aan. “Jongeren zijn de toekomst.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.