Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Vroeg uit de veren om te strijden tegen windturbines in Losser in koor van 114 voor- en tegenstemmen

25012024 Windturbines de Lutte
De plannen voor het Windpark De Lutte van Prowind ondervinden veel tegenwind.
Beeld: Redactie Twente FM

Bij Lies ter Haar liep woensdagmorgen al om 05.00 uur de wekker af om op tijd in Zwolle te zijn. Namens de fractie van haar partij Burgerforum in Losser stond ze als eerste op de lijst van maar liefst 114 (!) insprekers over de provinciale projecten voor zon- en windenergie. Ter Haar mocht - uiteindelijk als tweede inspreker - in de Statenzaal in precies vijf minuten nog weer eens uitleggen waarom haar partij faliekant tegen (meer) windturbines in de gemeente Losser, maar ook pal over de grens in Duitsland, is.

‘Onvergeeflijke fout’

Ter Haar, die met de grootste raadsfractie in de gemeente Losser al jaren strijdt tegen de komst van grote windturbines, wond er in haar bijdrage geen doekjes om. Zo noemde ze het opschuiven van de grenzen van het Nationaal Landschap door de gemeenten in noordoost Twente ‘een onvergeeflijke fout’. Immers, “je kunt de grenzen van het Nationaal Landschap op papier wel verschuiven, maar daarmee schuift het Landschap zélf niet op’.

Geen draagvlak onder inwoners

Daarbij komt volgens Ter Haar dat bestuurders totaal geen aandacht hebben besteed aan draagvlak onder de inwoners. Als recent dieptepunt noemde ze de programmeringsafspraken die er zijn gemaakt over het windpark in De Lutte, waarbij het gaat om vier windturbines van 5,2 Mw en 250 meter hoog, pal naast het natuurgebied Lutterzand. Niets meer of minder dan een staaltje van machtspolitiek, overgoten met een ‘sausje’ van een mooi doorlopen democratisch proces.

Politiek op zijn lelijkst

Volgens Lies ter Haar is niets minder waar. “Het is stuitend. Zowel raadsleden als inwoners staan volkomen buitenspel. Die windturbines zullen en moeten er komen, meer is er niet van. We mogen ja knikken en bij het kruisje tekenen.” Ze zei verder dat het begrip ‘schaarste’ juridisch wordt misbruikt om gemeenten te dwingen tot programmeringsafspraken, met als argument dat er dan tot 2030 geen andere windprojecten meer zullen komen. “Politiek op zijn lelijkst.”

“Er is simpelweg geen ruimte voor nieuwe projecten”

Burgerforum heeft zich, samen met een meerderheid van de raad, uitgesproken tegen de programmeringsafspraken voor het project in De Lutte. Daarnaast heeft de gemeente Losser meermaals gevraagd de zoeklocatie langs de grens in Overdinkel te schrappen. Overdinkel heeft in dit zoekgebied al een zonnepark en een tweede staat gepland, die laatste ondersteund door de lokale bevolking en een energie coöperatie. Daarnaast loopt er een biogasinitiatief. Er is simpelweg geen ruimte voor nieuwe projecten, niet fysiek en niet qua draagvlak.”

Windturbines pal over de grens

Naast al deze wind- en zonneprojecten binnen de gemeentegrenzen wordt Losser als grensgemeente volgens Lies ter Haar óók nog eens geconfronteerd met Duitse windturbines pal over de grens. “Kijkend vanaf onze uitkijktoren bij de Zandbergen/Oelemars zien we van Gronau tot De Lutte in rap tempo steeds meer windturbines verschijnen.”

‘Voorkom joekels van 250 meter’

Aan het eind van haar betoog – keurig binnen de voorgeschreven 5 minuten – riep Lies ter Haar de aanwezige Statenleden op een streep te halen door grootschalige windprojecten in de gemeente Losser. “Voorkom dat deze joekels van windturbines er komen. Losser draagt al meer dan genoeg bij aan groene energie en zal dat blijven doen. Maar windturbines van meer dan 250 meter hoog horen hier niet bij. Wij worden al genoeg belast door de projecten van onze Duitse buren.” Binnenkort zal blijken in hoeverre deze oproep, te midden van dit grote gemengde koor aan voor- en tegenstemmen, indruk heeft gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.