Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van 300 naar 7 zorgaanbieders: Hengelo gaat de basisondersteuning anders vormgeven

240919 freriksen zorg 1 TWENTE
Wethouder Jacqueline Freriksen: "De toenemende kosten spelen daarbij een grote rol. Die kostenstijging is het gevolg van een grotere vraag naar zorg, van personeelstekorten én van minder geld vanuit het Rijk."
Beeld: gemeente hengelo / 1twente

Hengelo gaat de basisondersteuning anders vormgeven. Nu nog ga je met een hulpvraag naar de gemeente en krijg je wel of geen indicatie voor zorg via een van de circa 300 (!) gecontracteerde zorgaanbieders, vanaf 2025 stap je naar een nieuw opgerichte stichting, waarin zeven aanbieders samenwerken, en die bepaalt welke vorm van hulp nodig is. Gevolg: zo'n 20 procent van de Hengeloërs met een zorgindicatie zal van zorginstantie moeten wisselen.

Wethouder Jacqueline Freriksen en Cevdet Örnek, directeur-bestuurder van Stichting Wijkracht, maakten de plannen vanmorgen bekend. Onder de naam ‘Wijkracht Hengelo’ heeft de Stichting Wijkracht een nieuw samenwerkingsverband opgericht met Aveleijn, Carintreggeland, Humanitas Onder Dak, Mediant, RIBW Overijssel en Tactus Verslavingszorg. De naam: Wijkracht Hengelo. Freriksen: "Die naam is gekozen vanwege de herkenbaarheid." Örnek: "Stichting Wijkracht is slechts een van de zeven partijen. Je kunt ons zien als de naamgever, maar we zijn niet de kartrekker. We doen het samen."

“Stichting Wijkracht is slechts een van de zeven partijen. Je kunt ons zien als de naamgever, maar we zijn niet de kartrekker. We doen het samen.”

Wat direct opvalt is dat een grote aanbieder als TMZ ontbreekt. Örnek: "We hebben met alle partijen die nu zorg bieden gesproken en hen de kans geboden om mee te doen. Niet iedereen wenste daarvan gebruik te maken. Ik ken de afwegingen niet, maar dat is hun goed recht."

Langdurig partnerschap

De afspraken gelden voor 8 jaar, met twee evaluatiemomenten na 4 en 6 jaar. Freriksen: "We investeren met deze koerswijziging in een stevige basisondersteuning met passende voorzieningen in de wijk, waarmee we de zelfredzaamheid van mensen vergroten. Dat vraagt om langdurig partnerschap."

Preventie

Örnek: "Door met een brede blik te kijken naar hulpvragen kunnen we inwoners beter helpen in de eigen leefomgeving. We zetten in op een sterke sociale gemeenschap, waarin mensen er voor elkaar zijn, gericht op preventie en positieve gezondheid."

icon_main_info_white_glyph

Wat wel en wat niet?

Het gaat volgens de wethouder hier niet om alles wat nu valt onder het kopje 'Wmo', maar om zaken die vallen onder de noemers 'welzijnswerk', 'begeleiding' en 'dagbesteding'. Dat kan gaan om individuele en groepsgerichte hulp, maar ook om het versterken van de sociale basis, bijvoorbeeld door het faciliteren van activiteiten in wijkcentra. Dit staat los van de huishoudelijke hulp, vervoer en hulpmiddelen. Die 'oude Wmo' blijft een taak van de gemeente.

Met de aanbesteding is een bedrag van ongeveer 21 miljoen euro op jaarbasis gemoeid. Dit is minder dan bij vorige aanbestedingen. Dat kan volgens de wethouder omdat alles straks vooral strakker georganiseerd is. Volgens een gemeentewoordvoerder is deze wijze van samenwerken uniek in de regio: "En het is ook uniek dat er hiervoor een samenwerkingsverband is opgericht."

Kosten

De reden van deze nieuwe koers is volgens de wethouder 'omdat we denken dat het inhoudelijk anders kan en moet'. Freriksen: "De toenemende kosten spelen daarbij een grote rol. Die kostenstijging is het gevolg van een grotere vraag naar zorg, van personeelstekorten én van minder geld vanuit het Rijk."

Onderaannemers

Dat van 300 zorgverleners wordt afgeschaald naar slechts zeven vergroot de transparantie en verkleint de kans dat er fraude met zorggeld kan worden gepleegd. Overigens kunnen die zeven partijen op hun beurt wel weer specialistische hulp bij andere partijen afnemen. In de praktijk zal de zorg in Hengelo dus nog altijd door beduidend meer dan die zeven hoofdaannemers verleend blijven worden.

icon_main_info_white_glyph

Overgangsjaar

Volgend jaar wordt een overgangsjaar. Voor mensen die hun zorg al krijgen van een van de zeven partijen verandert er in principe niets. Het gaat hier om ongeveer 80% van de gevallen. Zo'n 20% zal vanaf volgend jaar ondersteuning krijgen van een nieuwe partij. Alle Hengeloërs die het aangaat, worden nog deze week op de hoogte gesteld van wat er gaat veranderen en wat dit voor hen betekent.

Wethouder Freriksen: "Deze transformatie is niet van de een op de andere dag geregeld. Het is een meerjarig ontwikkelproces. Samen met de andere partners zetten we ons in om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Continuïteit van zorg en ondersteuning is bij de overgang van de oude situatie naar de nieuwe situatie van groot belang."

240919 Gunning Basisondersteuning Hengelo GEMEENTE HENGELO
Wethouder Jacqueline Freriksen en Cevdet Örnek van Wijkracht met vertegenwoordigers van de andere 6 aanbieders.
Beeld: GEMEENTE HENGELO
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.