Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderhandelaar bereikt akkoord: Almelo, Oldenzaal en Twenterand kunnen uit Twence stappen

240919 Twence FOTO A2 Networks
De drie afvallige gemeenten zijn straks af van hun contract met Twence. Ze mogen vanaf medio 2027 zelf bepalen waar ze met hun afval heengaan.
Beeld: A2 Networks

De gemeenten Almelo, Oldenzaal en Twenterand hebben na twee jaar onderhandelen een akkoord bereikt over de verkoop van hun aandelen in Twence. De andere aandeelhouders (de andere Twentse gemeenten en de gemeente Berkelland) zijn ermee akkoord en nemen de aandelen over. Details over de deal zijn niet bekend gemaakt.

Zo is niet bekend welk bedrag de drie gemeenten krijgen, maar het zal gaan om ettelijke miljoenen. De drie gemeenten zullen tevreden zijn met de transactie, nadat eerdere onderhandelingen stuk liepen op een, naar hun mening, te lage prijs.

“Alle partijen hebben zich maximaal ingespannen om tot dit akkoord te komen.”

Boele Staal, die in het verleden onder meer voormalig waarnemend commissaris van de Koning in de provincie Overijssel was, heeft het proces begeleid. "Alle partijen hebben zich maximaal ingespannen om tot dit akkoord te komen. Het is nu aan de betrokken gemeenten en uiteindelijk de algemene vergadering van aandeelhouders om hun definitieve goedkeuring te verlenen aan het bereikte akkoord en dit proces tot een goed einde te brengen", aldus Staal.

Gespannen relaties

De verwachting is dat zowel de gemeenten als de algemene vergadering van aandeelhouders zal instemmen met de deal. Staal: "Hiermee lijkt het einde van een lange periode van gespannen relaties in zicht en kan er door alle betrokkenen weer vooruit worden gekeken."

Winstuitkering

Waar Almelo, Oldenzaal en Twenterand straks eenmalig een fikse som geld krijgen bijgeschreven, zullen ze vanaf nu wel de jaarlijkse winstuitkering van Twence mislopen. Het gaat dan om bedragen van in totaal tussen de 6 en 8 miljoen.

De drie afvallige gemeenten mogen vanaf medio 2027 zelf bepalen waar ze met hun afval heengaan. Dat was één van de redenen waarom Almelo, Oldenzaal en Twenterand van hun aandelen Twence afwilden.

20230424 Twence Foto Henkten Harkel
Lees ook
Twentse gemeenten delen mee in miljoenenwinst op energiemarkt, Enschede profiteert het meest

Volgens de drie gemeenten hanteert Twence geen ‘marktconforme’ tarieven en zijn hun inwoners daardoor nodeloos duurder uit. Daarnaast zijn ze het niet eens met de ontwikkeling van Twence van afvalverwerker richting energieleverancier. Zo willen ze niet bijdragen in de kosten van de aanleg van bijvoorbeeld warmtenetten, omdat ze daar in het 'afgelegen' Almelo, Oldenzaal en Twenterand niet de vruchten van kunnen plukken.

Het streven is de besluitvorming eind 2024 af te ronden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.