Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kermisexploitant Free Gigengack komt tot leven dankzij prentenboek van kleindochter Berbel

Twee jaar lang hebben Berbel Jaspers en Martine Leus keihard gewerkt aan hun prentenboek. Het moest allemaal tussen de bedrijven door. De Hengelose vrouwen hebben drukke banen, kleine kinderen en ondernemende partners. Als de twee weer eens dreigden het bijltje erbij neer te gooien, waren het echtgenoten Koen en Pieter die zeiden: "Jullie gaan dit doen!" Zaterdag verschijnt 'Opa Spullenbaas en het mysterie van de verdwenen botsautomuntjes'.

'Dromen, durven, doen', dat is het levensmotto van de twee vriendinnen. Berbel: "Ik heb altijd schrijver willen worden en Martine altijd illustrator." Maar het leven fietste er tussendoor: Jaspers werd juriste, Leus docente en later interieurontwerpster. Er kwamen mannen en kinderen, maar in de stilte van corona besloten de twee om hun dromen tóch te durven doen. "Dat was het moment dat we tegen elkaar zeiden: 'ons leven is niet compleet als we dat boek nu niet gaan maken'."

“Als ik uit school bij oma kwam, was opa vaak aan de overkant van de straat aan het werk in de hal”

Dat boek moest gaan over 'Opa Spullenbaas'. Geen fictief personage, maar een karakter gebaseerd op de opa van Berbel, Free Gigengack. 'Spullenbaas' is Bargoens voor kermisexploitant. Opa Free Gigengack (1926-2018) was een telg uit de bekende Hengelose kermisfamilie. Hij was jarenlang kermisexploitant en reisde met zijn attracties de wereld rond.

Magische herinneringen

Berbel: "Mijn jeugd zit vol magische herinneringen aan de tijd. Als ik uit school bij oma kwam, was opa vaak aan de overkant van de straat aan het werk in de hal. Zijn zus, tante Annie, leefde met haar woonwagen vol schitterende Hummel- en Swarovskibeeldjes op het terrein waar ook de hal stond. In die hal stond onder andere opa’s draaiorgel, dat al 100 jaar in de familie is. Ik vond het als kind fascinerend om te zien en horen. Het boek ademt die sfeer."

icon_main_info_white_glyph

Botsautomuntjes

In de serie 'Opa Spullenbaas' staan de avonturen van Opa Spullenbaas en zijn kleinkinderen op de kermis centraal. In dit eerste deel belandt opa met Puck en Joep bij de botsauto’s van ome Freek, vlak voor de opening van de kermis. Tot hun schrik blijken de botsautomuntjes te zijn verdwenen. Samen gaan ze op zoek naar de muntjes, maar zijn ze op tijd voor de kermis begint?

Het verhaal is licht van toon en vrolijk van kleur. Berbel: "Ik had vooraf een duidelijk beeld van de sfeer: je leest je kinderen meestal voor voordat ze gaan slapen. Het is het laatste moment van de dag, dat je samen deelt. Het moet vrolijk zijn, liefdevol. Er mag best een beetje spanning inzitten, maar het moet vooral inspireren tot mooie dromen."

Plezier in lezen

De makers willen hun kinderen - die van Berbel zijn 4 en 1,5 en die van Martine 7 en 9 - plezier in lezen bijbrengen. "We hebben talloze prentenboeken bekeken om uit te vinden hoe wij het wilden doen of hoe het beslist niet moest worden. De taal is eenvoudig, maar sommige moeilijke woorden, zoals 'kermisexploitant', hebben we er juist ingelaten, omdat kinderen er wel iets van moeten opsteken."

Vanaf het begin moest het een serie worden. Er komen dus in elk geval nog twee delen uit de Opa Spullenbaas-reeks op de markt. Berbel: "Dat is best een spannend idee. Want hoe wordt dit eerste deel ontvangen en in hoeverre komen we uit de kosten?" Vijfhonderd exemplaren van het boek zijn via voorinschrijving verkocht. Als er 2.500 boeken verkocht worden, zijn de kosten voor drukken en vormgeving eruit.

Tweede boek

"Maar dan zijn we er nog niet", lacht Berbel. "Toen we tekst en tekeningen af hadden, besloten we het in eigen beheer uit te geven. We waren namelijk bang dat als we het uit handen zouden geven, de uitgever met onze ideeën aan de haal zou gaan." Kortom: een tweede boek is alleen al nodig om de kosten voor de website terug te verdienen.

Pallets vol boeken

Afgelopen weekend deden ze in elk geval goede zaken tijdens een grote retailbeurs in Rosmalen. Berbel Jaspers: "We hadden een pallet vol dozen met boekjes meegenomen en na twee dagen beurs hadden we alles verkocht! De derde dag moesten de bezoekers het met de inkijkexemplaren doen."

Presentatie bij Broekhuis

Lachend: "En tot overmaat van ramp hadden we na afloop zelfs niks meer voor de boekpresentatie." Die is zaterdagmiddag bij Broekhuis. Benieuwd of de twee vriendinnen toch nog wat boeken hebben weten bij te drukken? Kom dan die middag om 14.00 uur langs bij de winkel aan de Wemenstraat.

240919 Berbel Jaspers Martine Leus Ernst Bergboer
Berbel Jaspers (links): "Ik had vooraf een duidelijk beeld van de sfeer: je leest je kinderen meestal voor voordat ze gaan slapen. Het is het laatste moment van de dag, dat je samen deelt. "
Beeld: Ernst Bergboer / 1twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.