Verkeer
Stuur appje
Zoek

Predikant Robert Roth Hengelo's nieuwe stadsdichter

240919 robert roth nathalie van barneveld2 1 TWENTE
Robert Roth is vanavond verkozen tot de nieuwe stadsdichter van Hengelo. Naast hem medegenomineerde Nathalie van Barneveld.
Beeld: 1twente

Robert Roth is vanavond verkozen tot de nieuwe stadsdichter van Hengelo. De Hengelose predikant (1965) zal de functie de komende twee jaar mogen vervullen. Roth is de opvolger van Wouter Munsterman.

Er waren twee genomineerden, die allebei ten overstaan van een goedgevulde bieb mochten laten horen waartoe ze in staat zijn. Nathalie van Barneveld, kunstenaar en docent burgerschap aan het ROC van Twente, schrijft gedichten die door de jury getypeerd kunnen worden als 'heel poëtisch en verstild'. Die van Robert Roth zijn volgens de jury 'heel toegankelijk, divers en down to earth'. De jury wees Roth unaniem aan als winnaar.

Stadsdichtersspeld

De jury bestond uit schrijver/journalist Gijs Eijsink, dichter/schrijfdocent Miriam Jansen en dichter Monique Wilmink-Leegwater. Cultuurwethouder Marie-José Luttikholt was namens het gemeentebestuur van Hengelo aanwezig om de winnaar bekend te maken en hem de Stadsdichtersspeld op te spelden.

icon_main_info_white_glyph

Taak van de stadsdichter

Een stadsdichter dient actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo op toegankelijke wijze te kunnen voorzien van een dichterlijke kanttekening. De nieuwe stadsdichter zal de komende twee jaar minimaal acht gedichten over de gemeente Hengelo schrijven, waarvan een aantal in opdracht. Daarnaast staat het de dichter vrij om zelf projecten van de grond te tillen.

Tientallen Hengelose cultuurliefhebbers en vrienden en familieleden van de twee genomineerden waren op deze avond afgekomen. Het verschil met de vorige keer was dat er nu weer iets te kiezen viel; Wouter Munsterman was eind 2021 de enige kandidaat.

Vrijdag zijn zowel Robert Roth als Nathalie van Barneveld te gast in 1Twente Vandaag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.