Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil kersverse appartementen tegenover stadskantoor tijdelijk verhuren... maar mag dat wel?

Ongeveer zes appartementen heeft de gemeente Enschede afgelopen tijd aangekocht tegenover het Stadskantoor. En er zijn er nog ruim vijftig te gaan om via het voorkeursrecht volledige zeggenschap te krijgen over de vier flats aan de Hengelosestraat/Deurningerstraat. De gemeente zegt haar kersverse bezit tijdelijk te willen verhuren, maar door een nieuwe wet lijkt dat niet zo makkelijk als het klinkt.

Sinds 1 juli maakt de Wet vaste huurcontracten het voor eigenaren in de basis onmogelijk om hun woning(en) op tijdelijke basis te verhuren. Dat betekent dat een huurcontract afsluiten voor bijvoorbeeld twee jaar niet is toegestaan. De nieuwe wet heeft mogelijk grote gevolgen voor de beschikbaarheid van huurwoningen, legde Maxime Vroklage van Damsté Advocaten onlangs uit bij 1Twente Vandaag (zie video hierboven).

Voorkeursrecht

Mede door de verplichting van vaste huurcontracten, maar ook door de nieuwe Wet betaalbare huur, is het de vraag of het verhuren van woonruimte nog wel loont voor vastgoedeigenaren. Immers, het rendement is laag en bij verkoop van de woning krijgt de nieuwe eigenaar er een huurder bij. En die is er met het stevige huurrecht in Nederland niet zomaar uit te krijgen.

20240823 Hengelosestraat Deurningerstraat Driehoek Noord Enschede
Lees ook
Meerdere appartementen tegenover stadskantoor Enschede al opgekocht door gemeente

De wetten gelden voor inwoners, maar uiteraard ook voor woningcorporaties en ook voor gemeenten. En laat het college van Enschede nu net het voorkeursrecht hebben gelegd op 81 percelen (waaronder zo'n 60 appartementen) in 'Driehoek-Noord', het gebied dat wordt omsloten door de Hengelosestraat, Deurningerstraat en Raiffeisenstraat.

Marktconforme prijs

De gemeente Enschede wil van de Driehoek-Noord een hippe stationsomgeving maken. Hoewel de plannen en tekeningen nog gemaakt moeten worden, is het duidelijk dat de uitstraling van de huidige appartementencomplexen met winkelruimte uit de jaren zestig van de vorige eeuw daar niet bij passen.

Om de particuliere flats te kunnen slopen, moet de gemeente eerst het volledige eigenaarschap hebben. Vandaar het voorkeursrecht. Zo moeten de huidige eigenaren vanaf nu hun appartement eerst aanbieden bij de gemeente als zij het willen verkopen. De gemeente kan het dan tegen een 'marktconforme prijs' overnemen.

Wat te doen met de flatwoningen?

Het wordt een traject van een lange adem. De huidige eigenaren zijn namelijk niet verplicht om hun appartement te verkopen. Al met al kan het voorkeursrecht dertien jaar voortduren. In de tussentijd ligt het voor de hand dat de gemeente steeds meer flatwoningen in het gebied in bezit krijgt.

Deurningerstraat 7 302
Het appartement aan de Deurningerstraat 7-302 is al door de gemeente Enschede gekocht.
Beeld: Funda

In een stuk of zes situaties is dat al het geval. Neem het appartement aan de Deurningerstraat 7-302. Het ruime appartement op de derde en bovenste bouwlaag van het complex werd in juni voor 220.000 euro door de gemeente aangeschaft, terwijl het voor 249.000 euro te koop stond op woningwebsite Funda.

1Twente vroeg onlangs aan het Enschedese college wat zij met de aangekochte woningen van plan is. Een woordvoerder van de gemeente verklaarde dat het de bedoeling is om de appartementen tijdelijk te verhuren, mogelijk met hulp van een woningcorporatie.

Leegstandswet is optie

Maar dat is dus precies wat de nieuwe Wet vaste huurcontracten onmogelijk heeft gemaakt. 1Twente heeft de gevolgen van de wet voorgelegd aan de gemeente. "Er zijn verschillende opties voor het verhuren van de verworven panden", aldus een woordvoerder. "Tijdelijke verhuur is bijvoorbeeld een optie op basis van de Leegstandswet."

Driehoek Noord Google Maps
Lees ook
Vanaf nu mogen tientallen eigenaren hun appartement in centrum van Enschede niet zomaar verkopen

Dat klopt. Maar de Leegstandswet biedt die ruimte in principe alleen als er op afzienbare termijn zicht is op sloop. Het verhuren van een woning onder die voorwaarden mag dan voor een periode van uiteindelijk maximaal 7 jaar.

Uitzonderingen op de regel

"Maar ook is het mogelijk om contracten aan te bieden voor onbepaalde tijd. In zo’n geval zou dan wel een verhuiskostenvergoeding betaald moeten worden als het huurcontract wordt opgezegd", laat de gemeentewoordvoerder weten.

Lees verder onder de afbeelding.


20240920 Deurningerstraat Hengelosestraat Driehoek Noord
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Al is het sterk de vraag of deze bewering juist is. Vaste huurcontracten mogen alleen onder strikte voorwaarden (zoals het niet nakomen van de verplichtingen) ontbonden worden. "Hoe de gemeente het verworven vastgoed exact gaat inzetten en (laten) verhuren wordt op dit moment nader uitgewerkt", luidt de conclusie.

Overigens zijn er uitzonderingsgronden op basis waarvan het toch mogelijk is om een tijdelijk huurcontract aan te bieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om studenten, urgent woningzoekenden, gescheiden ouders en statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) die in afwachting zijn van definitieve woonruimte. De maximale huurperiode is in deze gevallen 2 jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.