Het komt steeds dichterbij: de 700e verjaardag van Enschede. En wie jarig is trakteert. De gemeente trekt er 1 miljoen euro voor uit. Bedoeld voor projecten die van het jubeljaar een feest moeten maken. Dat potje is nu leeg, maar de creatieve initiatieven blijven binnenstromen. Wie gaat dat betalen? Of, anders gezegd: wat hebben Enschedeërs over voor de verjaardag van hun stad?
Een volle zaal met ondernemers die letterlijk een duit in het zakje willen doen om van de 700ste verjaardag van Enschede een onvergetelijk feest te maken. Dat was althans de hoop van het comité dat het jubileum organiseert. De Grolsch Veste was al geboekt, maar de zaal bleef leeg: de fundraiser-bijeenkomst moest worden geannuleerd vanwege tekort aan aanmeldingen. Daarom gooien Albert van Winden en zijn organisatiecommissie Enschede700 het nu over een andere boeg.
Inmiddels is er voor 1,4 miljoen euro aan aanvragen binnengekomen bij stichting Enschede700. “We kunnen met het geld van de gemeente nu zestien projecten financieren. Bij zo’n tien projecten zoeken we nog geldschieters. Daar zijn ondernemers en fondsen voor nodig”, aldus van Winden, voorzitter van stichting Enschede700.
Lees verder onder de afbeelding.
Het comité bedacht een fundraiser-bijeenkomst in De Grolsch Veste, maar die werd geannuleerd door te weinig animo. Hoe dat kan? “Misschien kwam het te vroeg voor een aantal ondernemers, of is het spannend om in een volle zaal fundraising te doen. Na contact met de ondernemers bleek dat ze liever persoonlijk in gesprek willen. Ook willen ze graag concrete projecten zien, zodat het helder is wat de betekenis is van een initiatief.”
De ingediende projecten worden getoetst op een tiental criteria. Uiteraard moet het initiatief te maken hebben met Enschede700, maar voor het krijgen van financiële steun zijn ook bijvoorbeeld ontmoeting, inclusiviteit, betrokkenheid (noaberschap) en nalatenschap – wat laat het achter? – belangrijke speerpunten.
“We moesten voor het project een overkoepelend thema hebben. Het idee ontstond toen ik in de museumfabriek naast een weefgetouw stond. Ik zag tientallen draden die langzaam een geheel vormden. Toen dacht ik: wauw, hoe mooi is het om dat weven, waar Enschede groot mee geworden is, terug te laten komen in het feest. En dan met name het sociaal weven. Dat mensen elkaar ontmoeten, dat je het met elkaar viert en elkaar echt weer ziet.”
Om - onder andere de ondernemers - een goed overzicht te geven, heeft het comité Enschede700 de projecten gebundeld in een boek: Enschede700, vier en doe mee! De organisatie hoopt hiermee duidelijkheid te geven over de initiatieven, maar ook over wat de geldschieter ervoor terugkrijgt.
Lees verder onder de afbeelding.
Van Winden is blij met dat er zoveel creatieve ideeën zijn ingestuurd. “Een mooi project vind ik bijvoorbeeld het boek Dit is Enschede, 700 levens, één stad. Twee dames maken dat boek, waarbij ze 700 mensen fotograferen en hun verhaal optekenen.”
“Een ander bijzonder project is de theatervoorstelling Van Heek en de Tukkers. De makers hebben verhalen opgehaald uit de vijf stadsdelen van Enschede. De voorstelling is op zo’n manier geschreven dat het verhaal aanpasbaar is: als het in Enschede West speelt, dan gaat twintig procent over Enschede West. Idem voor Zuid, Noord, Oost en stadsdeel Centrum. Mensen kunnen er gratis naar toe en vooraf kunnen bezoekers samen eten.”
Bijna alle projecten zijn gratis bij te wonen, behalve de theaterproductie van het Wilminktheater DOOR HET STOF over Alphons Ariëns. Om de voorstelling te bezoeken wordt entree gevraagd, maar er zijn uitzonderingen. “Mensen die het niet kunnen betalen krijgen een vrijkaart. We willen geen feestje voor de ‘happy few’. Iedereen moet naar de voorstellingen kunnen komen.”
Er volgen nog twee beoordelingsrondes. Op 30 september is de volgende inleverdeadline. Tot dan kunnen mensen hun ideeën nog insturen. Die worden vervolgens langs de tien criteria gelegd. Daarna volgt – op 13 januari - een laatste inleverdatum. Al moet je wel wachten tot een barmhartige ondernemer jouw project steunt.