Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede700 worstelt met zoektocht naar sponsoren voor jubileumjaar

Het komt steeds dichterbij: de 700e verjaardag van Enschede. En wie jarig is trakteert. De gemeente trekt er 1 miljoen euro voor uit. Bedoeld voor projecten die van het jubeljaar een feest moeten maken. Dat potje is nu leeg, maar de creatieve initiatieven blijven binnenstromen. Wie gaat dat betalen? Of, anders gezegd: wat hebben Enschedeërs over voor de verjaardag van hun stad?

Een volle zaal met ondernemers die letterlijk een duit in het zakje willen doen om van de 700ste verjaardag van Enschede een onvergetelijk feest te maken. Dat was althans de hoop van het comité dat het jubileum organiseert. De Grolsch Veste was al geboekt, maar de zaal bleef leeg: de fundraiser-bijeenkomst moest worden geannuleerd vanwege tekort aan aanmeldingen. Daarom gooien Albert van Winden en zijn organisatiecommissie Enschede700 het nu over een andere boeg.

Liever persoonlijk

Inmiddels is er voor 1,4 miljoen euro aan aanvragen binnengekomen bij stichting Enschede700. “We kunnen met het geld van de gemeente nu zestien projecten financieren. Bij zo’n tien projecten zoeken we nog geldschieters. Daar zijn ondernemers en fondsen voor nodig”, aldus van Winden, voorzitter van stichting Enschede700.

Lees verder onder de afbeelding.


Albert van Winden c Ernst Bergboer 20240917
Albert van Winden, directeur stichting Enschede700 is op zoek naar ondernemers die van het jubileumjaar een feestje willen maken
Beeld: Ernst Bergboer

Het comité bedacht een fundraiser-bijeenkomst in De Grolsch Veste, maar die werd geannuleerd door te weinig animo. Hoe dat kan? “Misschien kwam het te vroeg voor een aantal ondernemers, of is het spannend om in een volle zaal fundraising te doen. Na contact met de ondernemers bleek dat ze liever persoonlijk in gesprek willen. Ook willen ze graag concrete projecten zien, zodat het helder is wat de betekenis is van een initiatief.”

"Sociaal weven"

De ingediende projecten worden getoetst op een tiental criteria. Uiteraard moet het initiatief te maken hebben met Enschede700, maar voor het krijgen van financiële steun zijn ook bijvoorbeeld ontmoeting, inclusiviteit, betrokkenheid (noaberschap) en nalatenschap – wat laat het achter? – belangrijke speerpunten.

“We willen geen feestje voor de happy few”

“We moesten voor het project een overkoepelend thema hebben. Het idee ontstond toen ik in de museumfabriek naast een weefgetouw stond. Ik zag tientallen draden die langzaam een geheel vormden. Toen dacht ik: wauw, hoe mooi is het om dat weven, waar Enschede groot mee geworden is, terug te laten komen in het feest. En dan met name het sociaal weven. Dat mensen elkaar ontmoeten, dat je het met elkaar viert en elkaar echt weer ziet.”

Boekje

Om - onder andere de ondernemers - een goed overzicht te geven, heeft het comité Enschede700 de projecten gebundeld in een boek: Enschede700, vier en doe mee! De organisatie hoopt hiermee duidelijkheid te geven over de initiatieven, maar ook over wat de geldschieter ervoor terugkrijgt.

Lees verder onder de afbeelding.


Enschede 700 boek vier en doe mee
Beeld: 1Twente

Van Winden is blij met dat er zoveel creatieve ideeën zijn ingestuurd. “Een mooi project vind ik bijvoorbeeld het boek Dit is Enschede, 700 levens, één stad. Twee dames maken dat boek, waarbij ze 700 mensen fotograferen en hun verhaal optekenen.”

Bran Remie Laurens ten Den Henry Workel
Lees ook
Vijf stadsdelen, vijf voorstellingen: 700 jaar Enschede komt tot leven met theaterspektakel

“Een ander bijzonder project is de theatervoorstelling Van Heek en de Tukkers. De makers hebben verhalen opgehaald uit de vijf stadsdelen van Enschede. De voorstelling is op zo’n manier geschreven dat het verhaal aanpasbaar is: als het in Enschede West speelt, dan gaat twintig procent over Enschede West. Idem voor Zuid, Noord, Oost en stadsdeel Centrum. Mensen kunnen er gratis naar toe en vooraf kunnen bezoekers samen eten.”

Alles gratis?

Bijna alle projecten zijn gratis bij te wonen, behalve de theaterproductie van het Wilminktheater DOOR HET STOF over Alphons Ariëns. Om de voorstelling te bezoeken wordt entree gevraagd, maar er zijn uitzonderingen. “Mensen die het niet kunnen betalen krijgen een vrijkaart. We willen geen feestje voor de ‘happy few’. Iedereen moet naar de voorstellingen kunnen komen.”

20240706 skyline Enschede toren Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede krijgt jubileumlied, hiphoptrack, stripboek en nog veel meer voor de 700ste verjaardag

Er volgen nog twee beoordelingsrondes. Op 30 september is de volgende inleverdeadline. Tot dan kunnen mensen hun ideeën nog insturen. Die worden vervolgens langs de tien criteria gelegd. Daarna volgt – op 13 januari - een laatste inleverdatum. Al moet je wel wachten tot een barmhartige ondernemer jouw project steunt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.