Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nijverbij voor Taalcafé Hengelo-oprichtster Gineke de Jong

20240920 uitreiking nijverbij gineke de jong
Wethouder Jacqueline Freriksen en Gineke de Jong, mede-oprichtster van Taalcafé Hengelo.
Beeld: Emile Urban

Gineke de Jong, mede-oprichtster van Taalcafé Hengelo, heeft vrijdag een Nijverbij gekregen. Ze kreeg het stadscompliment uitgereikt door wethouder Jacqueline Freriksen. Na 12 jaar onafgebroken actief te zijn geweest als vrijwilliger draagt De Jong, die woonachtig is in Goor, het stokje over en neemt ze afscheid.

In 2012 heeft De Jong het Taalcafé opgezet en succesvol uitgebouwd samen met haar vriendin Jeannet Berghuis die in 2022 is overleden. Het initiatief is gevestigd in Bibliotheek Hengelo en biedt deelnemers de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer hun Nederlandse taalvaardigheid te oefenen.

Vaste waarde

Taalcafé Hengelo is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de stad. Wat begon met één bijeenkomst per week, werd al snel uitgebreid naar twee keer per week, op dinsdagochtend van 10.00-12.00 uur en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Elke maand wordt er rondom een specifiek thema gewerkt, zoals wonen, gezondheid of de gemeente, en wordt de maand afgesloten met een excursie.

20240920 uitreiking nijverbij gineke de jong IMG 3074
Het opspelden van de Nijverbij door wethouder Jacqueline Freriksen
Beeld: Emile Urban

Dankbaar

De Jong blikt met veel voldoening terug op haar jaren bij het Taalcafé: "Het is heel mooi en dankbaar werk om mensen te helpen. De deelnemers leren niet alleen de taal, maar je ziet ook veel mensen groeien en opbloeien." Haar betrokkenheid heeft een blijvende impact gehad op talloze deelnemers en vrijwilligers.

Erkentelijk

Het college van B en W is De Jong bijzonder erkentelijk voor haar jarenlange toewijding voor het Taalcafé. De onderscheiding is ook een eerbetoon aan haar vriendin en medeoprichtster Jeannet Berghuis en de vele vrijwilligers die het Taalcafé nog altijd draaiende houden. Ook tientallen vrijwilligers werden vrijdag met een boeket bloemen in het zonnetje gezet om ze te bedanken voor hun vrijwillige inzet voor het Taalcafé.

20240920 uitreiking nijverbij vrijwilligers taalcafe hengelo IMG 3092
Vrijwilligers van Taalcafé Hengelo in de bloemetjes gezet
Beeld: Emile Urban
icon_main_info_white_glyph

Stadscompliment De Nijverbij

Het stadscompliment De Nijverbij is een blijk van dank voor personen en organisaties die zich vrijwillig inzetten voor de Hengelose samenleving of die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd. Deze onderscheiding is ontworpen door kunstenaar Ricardo Liong-A-Kong. Het ontwerp is een mooie combinatie van de Stadhuistoren en de bij uit het Hengelose gemeentewapen. De nijvere bij staat symbool voor de getoonde inzet of de geleverde prestatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.