Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stroomnet Enschede-West zit tjokvol: Enexis zet grootverbruikers in de wacht

20240920 hoogspanningsmast
Beeld: 1Twente/TwenteFM

Grootverbruikers die een nieuwe aansluiting op het stroomnet willen of hun bestaande aansluiting willen uitbreiden, komen in Enschede-West bedrogen uit. Het elektriciteitsstation aan de G.J. van Heekstraat zit 'vol' en het kan wel tot 2030 duren voordat het probleem is opgelost.

In een onlangs uitgevoerd onderzoek concludeert Enexis dat er sprake is van netcongestie. Dat betekent in dit geval dat er de komende jaren op piekmomenten meer vraag naar elektriciteit is dan dat er aan capaciteit beschikbaar is. Het gaat hier specifiek om het station aan de G.J. van Heekstraat, waarop de wijken Twekkelerveld (inclusief Kennispark Twente en UT), Stadsveld, Boddenkamp, Horstlanden-Veldkamp en een deel van de binnenstad zijn aangesloten.

Vraag neemt toe

Op dit moment is er nog geen sprake van congestie, ofwel filevorming, op het elektriciteitsnet in Enschede-West. Maar onder meer door toegezegde aansluitingen en autonome groei (o.a. warmtepompen en elektrische voertuigen) neemt de vraag de komende jaren toe.

De eerste transportproblemen worden verwacht aan het eind van 2026. Enexis moet als netbeheerder vanaf dan extra maatregelen treffen - en dus ook extra kosten maken - om overbelasting van het stroomnet te voorkomen.

Oplossing duurt jaren

Het elektriciteitsnet is zo sterk als de zwakste schakel. In dit geval gaat het om een transformator in het station aan de Van Heekstraat, waar hoogspanning wordt omgezet naar middenspanning. Uitbreiding van de capaciteit van de transformator is pas voorzien rond de jaarwisseling 2029/2030.

Het gevolg hiervan is dat bij een gelijkblijvend klantenbestand grootverbruikers geen nieuwe aansluiting op het stroomnet kunnen aanvragen. Ook een uitbreiding van de bestaande aansluiting is niet mogelijk. In het getroffen gebied in Enschede-West zijn meer dan zestig grootverbruikers aangesloten. Er geldt nu al een wachtrij van 13 aanvragen. Kleinverbruikers worden vooralsnog niet door de transportschaarste getroffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.