Verkeer
Stuur appje
Zoek

Protestactie tegen bouw van 250 vakantievilla’s op het Rutbeek

20240922 actie rutbeek tegen bungalows IMG 3138
Beeld: 1Twente

Extinction Rebellion Twente heeft zondagochtend op het Rutbeek actie gevoerd tegen de bouw van 250 vakantievilla’s. Dat gebeurde 'te land, ter zee en in de lucht' met onder meer spandoeken in bomen, kano's op het water en op het land werd gedemonstreerd en geflyerd.

Triathlon

De Rutbeek Triathlon, die zondag ook werd gehouden, was volgens de organisatie niet het doelwit maar diende slechts als podium. Er werd niets geblokkeerd of moedwillig verstoord. De actievoerders protesteren tegen de komst van een bungalowpark op het Rutbeek en vrezen onder meer voor het verdwijnen van duizenden bomen.

'Duizenden bomen weg'

"In een tijd waar de hevige effecten van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden, zijn bomen en groen in het algemeen zeer belangrijk voor de leefbaarheid en CO2-opname om nog niet te spreken over de rust die verstoord wordt door deze plannen," zegt de organisatie in een verklaring.

20240922 actie rutbeek tegen bungalows IMG 3127
Beeld: 1Twente

Stikstofruimte

De actievoerders wijzen ook op huidige woningnood: “Gezien de woningnood is het heel erg wrang dat er stikstofruimte wordt gebruikt voor het comfort van 'de happy few', terwijl deze hard nodig is voor betaalbare woonruimte voor iedereen.“

Rondom het recreatiegebied hangen allerlei spandoeken. Ook zijn er leuzen op het wegen geschreven als 'Red het Rutbeek' en 'Dit bos verdwijnt.'

Het rutbeek recreatie gebied bord
Lees ook
Enschedese raad schrapt referendum én zegt direct 'ja' tegen 250 vakantiehuisjes op Rutbeek
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.